Proiectul de lege asumat de Guvern astazi vine cu noutati care "vor schimba din temelii educatia romaneasca", potrivit premierului Boc.

  • Legea Educatiei a fost schimbata. Ce ne asteapta?

Potrivit noului proiect, invatamantul primar va avea o durata de cinci ani, fiind format din clasele I-IV, plus clasa pregatitoare
. In schimb, invatamantul general obligatoriu este de zece clase si cuprinde invatamantul primar si cel gimnazial, in timp ce invatamantul liceal devine obligatoriu pana cel mai tarziu anul 2020.

Sistemul national de invatamant preuniversitar cuprinde astfel urmatoarele niveluri: educatia timpurie (0-6 ani), formata din nivelul anteprescolar (0-3 ani) si invatamantul prescolar (3-6 ani), care cuprinde grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare;

Invatamantul primar, care cuprinde clasa pregatitoare si clasele I-IV; invatamantul secundar, care cuprinde invatamantul secundar inferior sau gimnazial, care cuprinde clasele V-IX; invatamantul secundar superior sau liceal, care cuprinde clasele de liceu X-XII/XIII, cu urmatoarele filiere: teoretica, vocationala si tehnologic, invatamantul profesional, cu o durata intre 6 luni si 2 ani, invatamantul tertiar non-universitar, care cuprinde invatamantul postliceal, potrivit MEDIAFAX.

Admiterea la liceu se va face in functie de portofoliul educational si media de absolvire (70%), dar si de proba de admitere, organizata de fiecare liceu (30%).


La examenul de bacalaureat
se mentin probele transdisciplinare (stiinte-fizica, chimie, biologie), in conformitate cu situatiile reale din viata, scrie PRO tv.ro.

Invatamantul pentru minoritati: se pot organiza grupe, clase sau unitati de invatamant preuniversitar, in orice localitate. La sectiunea referitoare la "invatamantul pentru persoanele apartinand minoritatilor nationale" se prevede, intre altele, ca in cadrul invatamantului preuniversitar cu predare in limbile minoritatilor, toate disciplinele se studiaza in limba materna, cu exceptia disciplinei Limba si literatura romana. Un alineat stabileste ca in invatamantul primar, gimnazial si liceal cu predare in limbile minoritatilor, disciplinele Istoria si Geografia Romaniei se predau in aceste limbi, dupa programe scolare si manuale identice cu cele pentru clasele cu predare in limba romana, cu obligatia transcrierii si a insusirii toponimiei si a numelor proprii romanesti si in limba romana.

Citeste si:
Modificări importante la Legea privind regimul deșeurilor. Daniela...
Modificări importante la...

Cele mai importante masuri pe care le propune noua Lege a educatiei nu vor intra in vigoare imediat, ci vor fi introduse treptat, pentru a nu bulversa sistemul de invatamant.

Citeste pe acelasi subiect: [VIDEO] Guvernul Boc isi asuma raspunderea pe Legea Educatiei]

[Scandal in Parlament pe Legea Educatiei]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.