Romania are cea mai mare pondere a mortalitatii infantile de pe continent, cu 13,9%, dupa Moldova si Ucraina, numai in 2009 fiind inregistrate 2.250 de decese in randul copiilor cu varsta mai mica de un an, potrivit unui document al Societatii Nationale de Medicina de Familie (SNMF).

In lume, aproximativ 1,6 milioane de oameni mor anual din cauza bolilor pneumococice. Jumatate dintre acestia sunt copii cu varsta mai mica de 5 ani, scrie MEDIAFAX.

  • Organizatia Mondiala a Sanatatii considera boala pneumococica drept responsabilul numarul 1 de mortalitatea infantila.

Pneumococul este cauza principala a mortalitatii infantile in intreaga lume, reprezentand 28% din totalul deceselor intre 0 si 1 an, urmata, intr-o proportie de 21% de rujeola, arata comunicatul SNMF.

  • Romania are cea mai mare pondere a mortalitatii infantile de pe continent, de 13,9%, dupa Moldova si Ucraina.

"In Romania, 2.250 de copii cu varsta mai mica de 1 an au murit anul trecut. Aceste cifre sunt extrem de ingrijoratoare, rata deceselor fiind una dintre cele mai mari din Europa, potrivit datelor comunicate recent de catre Societatea Romana de Obstetrica si Ginecologie. Principalul responsabil de instalarea bolii pneumococice la copii este streptococul pneumoniae, o bacterie localizata in tractul respirator superior (nazo-faringe). Este unul din principalii agenti patogeni infectiosi la varsta copilariei, transmisibil de la om la om. Pericolul este cu atat mai grav cu cat, conform avertismentelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista o rezistenta din ce in ce mai mare a bacteriei la tratamentele clasice, cu antibiotice", a precizat sursa citata.

  • Daniela Stefanescu, membru al Senatului Societatii Nationale de Medicina de Familie spune ca boala pneumococica este o infectie cauzata de o bacterie numita Streptococcus pneumoniae, cunoscut sub numele de pneumococ. Infectiile pneumococice includ pneumonia, meningita, septicemia, otita medie, sinuzita sau bronsita.

Copilul cu infectie pneumococica prezinta simptome diverse, respectiv febra peste 39 de grade, frisoane, tuse, junghi toracic, otalgie (durere localizata la ureche provocata de inflamatia acesteia) otoree (curgere de puroi din ureche), iritabilitate, anorexie, varsaturi, cefalee, ameteli.

Formele de boala pot fi usoare, medii sau grave, in functie de receptivitatea si de imunitatea individuala, a declarat doctorul Stefanescu.

"Preventia fiind extrem de importanta in actul medical, introducerea vaccinarii cu noul vaccin in tara noastra ar putea avea un puternic impact asupra morbiditatii si a costurilor sale ridicate, cat si asupra mortalitatii infantile din ce in ce mai ingrijoratoare"
, a precizat Daniela Stefanescu.

Citeste si:
INS: Rata mortalitatii infantile este in crestere
INS: Rata mortalitatii...

  • Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vaccinarea cu un vaccin imbunatatit continuu este singura alternativa de preventie a bolii pneumococice, spune medicul.

"In Statele Unite ale Americii a fost inclusa in programul national de imunizare vaccinul antipneumococic (PCV) cu 13 serotipuri (vaccinul cu 13 serotipuri), care vine in completarea celor cu sapte serotipuri. Acesta acopera boli pneumococice precum: pneumonia bacteriemica, meningita, bacteriemia si otita medie cauzate de cele sapte serotipuri deja incluse in vaccinul antipneumococic existent. Noul vaccin cu 13 serotipuri scade cu 94% incidenta bolilor invazive pneumococice (bacteriemie si meningita) la copiii cu varsta mai mica de cinci ani precum si rezistenta la antibiotice a pneumococului cu 98% la copiii sub 5 ani. Poate fi administrat simultan cu celelalte vaccinuri pediatrice in acord cu schema de vaccinare obligatorie
", a precizat sursa citata.
Citeste si:
Romania, pe primul loc in Europa la mortalitatea infantila
Romania, pe primul loc in...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.