In urmatorii ani, in Romania se vor inregistra fenomene meteorologice tot mai frecvente si precipitatii de proportii. De vina este "efectul de sera suprapus peste cauzele naturale ale incalzirii, a declarat Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu.

"Schimbarile climatice din ultima perioada sunt determinate de efectul de sera suprapus peste cauzele naturale ale incalzirii. In urmatorii ani ne putem astepta la precipitatii tot mai abundente, tot mai insemnate cantitativ. Fenomenele meteorologice care se vor inregistra vor fi din ce in ce mai violente si mai frecvente", a declarat directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ioan Sandu

La randul sau, Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a precizat ca Romania s-a confruntat in ultimii cinci ani cu precipitatii de amploare, care, potrivit statisticilor, nu erau asteptate decat odata la 100, 150 sau 200 de ani
.

"In acest an, din 12 iunie pana in 18 august, nu a existat nicio zi in care sa nu avem cod galben, fie de canicula, fie de ploi abundente. Din iulie suntem membri deplini ai unui sistem mondial de sateliti care ne permite sa prevedem astfel de fenomene cu putin timp inainte ca ele sa se produca, lucru care este foarte important. Acest sistem, chiar si in acest an, a salvat vieti, sate si comunitati, datorita faptului ca putem sa anuntam din timp astfel de fenomene", a afirmat acesta, relateaza MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, Romania a investit peste 50 de milioane de dolari in opt radare ultraperformante, care pot anunta astfel de fenomente cu cateva ore inainte ca ele sa se produca sau cel putin cu cateva zeci de minute.

Potrivit acestuia, Romania va plati, anual, 1,9 milioane de euro pentru a face parte din acest sistem de radare
.

"Noi am fost si pana acum membri, dar nu deplini. Daca dupa o perioada nu te integrezi iti pierzi drepturile. Este, intr-adevar, un cost destul de ridicat, dar dupa ce am vorbit cu specialistii si mi-au explicat cum stau lucrurile cred ca merita", a spus ministrul Mediului. Laszlo Borbely a anuntat ca Romania va putea beneficia, pana in 2035, de 18 miliarde de euro, din bani europeni, de la buget si din taxele de mediu pentru indiguiri.

Cu toate acestea, ministrul a spus ca "nu se poate indigui toata Romania".

Citeste si:
Prognoza meteo - 6 martie 2023. Vreme însorită în noul început de...
Prognoza meteo - 6 martie...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.