Consumul casnic de bunuri de larg consum a scazut cu 4% in moneda nationala in primele sase luni ale anului 2010, comparativ cu perioada similara a anului precedent.

“Este primul declin inregistrat in ultimii zece ani, perioada in care ratele de crestere de la an la an au variat intre 7% si 25%. In contextul deloc prietenos din punct de vedere economic si politic, consumatorii au rarit vizitele la magazine, cele mai afectate din acest punct de vedere fiind supermarket-urile”, declara Raluca Raschip, Consumer Tracking Director GfK Romania.

Din analiza principalelor categorii de bunuri de larg consum, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare de piata GfK Romania, se observa cum produsele de ingrijire personala si cele pentru curatenia locuintei sunt cele mai afectate, valoarea cheltuita fiind cu 7%, respectiv 4% mai mica. Printre categoriile cu cele mai mari scaderi in volum se remarca deodorantele (-21%), produsele de curatat universale (-19%), tabletele de ciocolata (-18%) - in special datorita faptului ca au fost achizitionate de mai putini consumatori.

In primele sase luni ale anului, comertul modern a atras 45% din cheltuielile gospodariilor pentru bunuri de larg consum, fata de 43% in perioada similara din 2009.

Cele mai dinamice formate raman in continuare magazinele de tip discount cu o rata de crestere de 11%, in timp ce supermarket-urile se afla pe un trend descendent (-9% in valoare fata de prima jumatate a anului 2009).

  • Evolutia cumparaturilor de bunuri de larg consum pe tipuri de magazine (cota de piata in valoare la nivel total Romania)

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.