Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat luni intr-o conferinta de presa ca in Romania s-au inregistrat sapte cazuri de infestare cu West Nile. Doua persoane au murit.

"In urma analizelor efectuate, Institutul Cantacuzino a confirmat astazi (n.r.-luni) existenta unor cazuri de infectare cu virusul West Nile pe teritoriul Romaniei", se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Toate cazurile au fost inregistrate la adulti peste varsta de 30 de ani. Doua dintre ele s-au soldat cu deces datorita terenului biologic prin varsta (de 75 si 79 de ani), respectiv, boli cronice de fond preexistente, potrivit MS.

De asemenea, judetele in care s-au inregistrat si se investigheaza mai multe cazuri sunt: Alba, Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Mures, Sibiu si Teleorman.

Persoanele si-au imbolnavit in contextul epidemiologic existent in luna august intr-o serie de tari apropiate de Romania. Cazuri au fost semnalate in Grecia, Rusia (zona Marii Negre), precum si alte tari din Europa, mai arata MS. [Rusia: Virusul West Nile a provocat moartea a 5 persoane]

In acest context, Ministerul Sanatatii a solicitat din partea sistemului national de supraveghere epidemiologica intensificarea unor activitati de depistare, diagnostic si diminuare a riscului pentru aparitia unor cazuri in Romania.

Acesta a mai solicitat si convocarea de urgenta a comisiei de epidemiologie pentru elaborarea unor masuri suplimentare privind organizarea suprevegherii la nivelul tuturor esaloanelor de asistenta medicala a tuturor situatiilor de risc si ale cazurilor de boala compatibile cu infectia West Nile.

  • Recomandarile Ministerului Sanatatii:

In acest context, specialistii Ministerului Sanatatii recomanda populatiei sa ia masuri de protectie:

- sa evite expunerea la tantari, purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi
- sa utilizeze substante chimice repelente de tantari
- sa impiedice patrunderea tantarilor in casa
- sa asigure desecarea baltirilor de apa din jurul gospodariilor, sa indeparteze recipientele de apa statuta.

Citeste si:
Bilanț COVID-19, 15 octombrie 2021. 363 de persoane și-au pierdut...
Bilanț COVID-19, 15 octombrie...

  • Cum se manifesta virusul?

Infectia West Nile apare la populatia adulta si poate avea efecte grave in cazul persoanelor predispuse la imbolnaviri, avand alte boli asociate (copiii trec, de regula, neobservat peste infectarea cu virusul West Nile).

In cazul in care prezinta semne de boala – febra, dureri de cap, astenie, varsaturi, tulburari de memorie, dureri articulare sau musculare, sau alte situatii care survin in 3-7 zile de la o posibila intepare de tantar, persoana sa se prezinte de urgenta la medicul de familie sau (cei neasigurati) la cel mai apropiat cabinet medical.

Ministerul Sanatatii subliniaza ca toate aceste cazuri depistate si inregistrate in Romania sunt cazuri sporadice si in momentul de fata nu comporta riscul unei epidemii de amploare.

Grecia, panicata de virusul West Nile


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.