Proiectul de majorare a pretului national de referinta la energia termica ar putea fi dezbatut azi in sedinta de guvern, ne-au informat surse oficiale din cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

In luna iulie, proiectul a fost respins de membrii executivului pentru a fi reanalizat. La acea data, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a solicitat majorarea tarifelor la gigacalorie cu 20%, ajungand astfel la aproximativ 1.075.000 lei fata de 896.000 lei cat este in prezent.

Ministrul economiei, Codrut Seres, a afirmat recent ca o majorare a pretului national de referinta la energia termica se justifica numai in cazul in care reducerea subventiei va fi orientata catre investitii in domeniu. "O eventuala majorare a pretului national de referinta cu 10%, 15% sau 20% nu trebuie luata decat dupa ce cei cu atributii in acest sens pot da asigurari ca reducerea subventiilor va viza modernizarea retelelor de distributie si imbunatatirea randamentelor centralelor in cogenerare", a spus ieri oficialul MEC.

Potrivit ministrului Seres, proiectul a stat pe masa de lucru pentru a fi imbunatatit, asa incat majorarea pretului sa fie justificata, iar reducerea subventiei sa nu fie suportata tot de cetateni. "Este adevarat ca il am pe masa (n.r. - proiectul de majorare a pretului national de referinta la energia termica), este adevarat ca am avut si cateva analize si intalniri cu reprezentantii ANRE, cu colegii mei din guvern si ca in acest moment am solicitat sa avem o asigurare ca banii care se reorienteaza din subventie ajung in partea de investitii, pentru ca altfel, nu vom face decat sa mutam din subventie sau din plata pe care o face guvernul, pentru sprijinul populatiei, pe umerii populatiei acest efort, fara a reusi sa imbunatatim ceva in sistem", a declarat ieri ministrul Seres, pentru Radio Romania Actualitati. Totodata, oficialul MEC sustine ca ultimul cuvant la majorarea pretului de referinta la gigacalorie ii apartine premierului Calin Popescu Tariceanu.

Pana in 2007, trebuie eliminata subventia la energia termica

Conform angajamentelor asumate de Romania fata de organismele internationale si Uniunea Europeana, la nivelul anului 2007, energia termica nu mai poate fi subventionata de catre bugetul de stat. Astfel, autoritatile au hotarat ca eliminarea sprijinului acordat producatorilor si furnizorilor sa fie realizata treptat, cate 33% anual, pe o perioada de trei ani. Potrivit presedintelui ANRE, Nicolae Opris, in acest an subventia trebuia redusa cu circa 33%, dar aceasta sa fie redirectionata catre investitii noi si in reabilitarea sistemelor de distributie.

In prezent, gigacaloria platita de consumator este mult mai scumpa decat pretul national de referinta, costurile de productie si distributie ajungand undeva la aproximativ doua milioane de lei, valoare la care se va ajunge la nivelul anului 2007, prin eliminarea subventiei - potrivit presedintelui Asociatiei de Proprietari, Radu Opaina.

"Pretul real al gigacaloriei in 2007 va ajunge la doua milioane de lei pentru locuitorii Capitalei, iar in provincie estimam undeva la o valoare cuprinsa intre doua si trei milioane de lei", ne-a spus Opaina. La randul sau, presedintele ANRE ne-a explicat ca reducerea subventiei se refera numai la sprijinul acordat direct din bugetul de stat, pentru ca consiliile locale vor putea si pe viitor sa subventioneze caldura deservita populatiei.

De-a lungul timpului au fost pompati bani grei in sistemul centralizat de incalzire, aproximativ 49.000 miliarde de lei s-au scurs ca subventii, alti bani pentru modernizarea termocentralelor care, la randul lor, au datorii de mii de miliarde la bugetul de stat sau la furnizorii de energie.

Platim pierderi de 60-70% din factura

Potrivit oficialului MEC, mai mult de jumatate din factura platita reprezinta pierderi, pe care le suporta populatia. La nivelul Capitalei, locuitorii suporta pierderi in sistemul de distributie de aproximativ 20-30%, la care se adauga inca 30-40% pierderi de caldura din cauza izolarii neadecvate a locuintelor. Ministrul Seres a declarat recent ca primul pas catre populatie a fost facut prin majorarea ajutoarelor acordate la incalzire atat la energia termica, cat si la gazele naturale, cu 20%, respectiv 37%, dar numai pentru populatia cu venituri medii/membru de familie mai mici decat salariul minim pe economie.

Al doilea pas consta in sustinerea unor proiecte de eficienta energetica, incepand din 2006, prin Agentia Romana de Conservare a Energiei (ARCE). Astfel, cu 500 miliarde de lei din bugetul ARCE, autoritatile vor finanta in proportie de 30% proiectele initiate de consiliile locale pentru reabilitarea sistemelor de incalzire urbana.

Seres a mai precizat ca, la nivel national, potentialul de economisire a energiei este de 30-40% din consumul actual. In aceasta idee, necesarul fondurilor este de 1.187 milioane de euro pentru sectorul rezidential in vederea economisirii a 38,8%, iar la cel de-al doilea sector, cel al incalzirii centralizate cu energie termica, unde se pot economisi 28,8% din consum, investitiile necesare sunt de circa 1.137 milioane de euro.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.