Depresia de toamna e o afectiune reala a psihicului uman pentru ca, prin definitie, depresia e un mecanism de adaptare in fata unor situatii schimbatoare, spun psihologii.

Toamna, modificarea esentiala in viata noastra este data de soare, de care oamenii depind prin constructia lor biologica. Pentru ca apare din ce in ce mai rar, lipsa lui ne creeaza perturbari fizice, cum ar fi oboseala.

Perspectiva unui an pana la vacanta ne deprima

"Este normal ca spre toamna majoritatea oamenilor sa devina usor depresivi, pentru ca, pe langa vremea mohorata, realizam ca s-au consumat aproape trei sferturi din an si ca odata ce ni s-au sfarsit vacantele ne mai asteapta inca un an de munca pana la urmatoarea", spune doctorul psiholog Augustin Cambosie. El a adaugat ca femeile, batranii si bolnavii psihic sunt predispusi la depresiile de toamna. "Femeile au o tendinta de exacerbare, de a trai mai intens orice senzatie, iar batranii au mai multe motive sa devina melancolici, cumuland amintiri", explica psihologul Cambosie, precizand ca, in cazul bolnavilor psihic, situatia este mai grava pentru ca depresia de toamna le complica starea clinica.

Autoanaliza sau terapie la psiholog

Comparativ cu depresiile de primavara, cauzate de lipsa de vitamine, de o stare fizica slabita, "supararea de toamna" e epuizanta numai la gandul ca va trebui sa depunem eforturi suplimentare ca sa trecem prin iarna. Un remediu pentru depresia de toamna ar fi ca omul sa se aseze pe un scaun si sa-si faca o evaluare, sa depisteze sensul in care merge in viata de zi cu zi. Daca autoanaliza este dificila, in special din cauza subiectivitatii, specialistii spun ca cea mai buna varianta este terapia psihologica facuta de profesionisti.

Totusi, cele mai la indemana remedii pentru depresia de toamna sunt, in opinia psihologului, practicarea activitatilor care ne fac placere si, in special, indragostirea. "Senzatiile pe care le simtim atunci cand ne indragostim ne scapa de orice depresie", incheie psihologul.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.