Locul 3. Fiul unui instalator controleaza un imperiu media si conduce Partidul Conservator. Fost hocheist, isi gaseste intotdeauna echilibrul si in politica.

Trece prin viata ca pe patine, niciodata nu stii cum scapa dintr-o busculada. Aluneca dintr-o extrema in cealalta foarte usor, precum facea ca hocheist in tinerete. E la putere, dar face tot ce-i sta in putinta ca alegatorii sa creada ca face opozitie. Este extrem de bogat, dar de fapt averea se afla in administrarea copiilor.

A trait in comunism, doar ca dupa reguli capitaliste. S-a scris ca ar fi fost in slujba Securitatii, dar a dezgropat documente din care aflam ca el era cel anchetat de securisti. Ii place sa i se spuna dom’ profesor, insa e student. Nu-si doreste sa fie in acest top daca sunt si adversarii sai, dar i-ar placea sa stie ce pozitie ocupa. Dan Voiculescu: "Spune-mi, te rog, e de rusine sa fii in acest top? Pai, dac-oi fi cu Vantu si cu nu stiu mai cine... Daca mai era si Becali, si mai erau cativa, dar... ma rog. Cand imi vine randul?".

Banii din galos

Despre casa din strada Aviator Zorileanu nr. 80 s-a scris la un moment dat ca "este locul unde functioneaza, in foc continuu, cartierul general al firmei Crescent si al celor peste 30 de firme si fundatii ale concernului Grivco". Am intrat pe poarta acestui cartier general intr-o marti, mai pe seara, cand se reuneste familia Voiculescu pentru intalnirea saptamanala. Din strada se vad portile cu grilaj metalic care ascund multe flori ce cresc "in foc continuu" si o terasa cocheta. La o masa, seful conservatorilor o dojeneste pe Camelia, seful Antenei 1, fata cea mica. "Muncesti prea mult, trebuie sa te mai si odihnesti, altfel te imbolnavesti". Tabloul de familie este completat de Corina, cealalta fiica a sa, si de cei doi gineri. Nu dupa mult timp apare Dumitru, tatal lui Dan Voiculescu.

"Era mic-mic pitic, ii ziceam Danut si il divinizam, ca un singur baiat aveam. El a zis ca vrea sa se faca ca tata. Dar eu eram doar un instalator. Intr-o zi, pentru ca toti colegii sai erau ori fii de ministri, ori de directori, mi-a zis: "Nu puteai si tu sa fii mai mare, sa fii macar inginer ceva?". Si eu i-am zis: "Lasa, tata, ca demnitarii astia toti or veni ei pe mana mea sa le repar eu WC-ul, sa vezi ce le fac eu". Si am facut intentionat gresit legatura de apa calda la WC-ul unuia care era in partid om greu", spune Dumitru Voiculescu, la 86 de ani, vedeta familiei, care mai aminteste ca "la timpul ala aveam o proprietate pe care am facut-o cu banii pe care i-am strans intr-un galos".

Salariu de 2.000 de dolari comunisti

De la galosul in care tatal sau strangea banii si pana la averea de azi a lui Dan Voiculescu, estimata la peste 250 de milioane de dolari, e un drum plin de necunoscute.

Spune ca primul milion de dolari l-a facut dupa 1989, dar ca si pe timpul lui Ceausescu avea un salariu "onorabil", de 2.000 de dolari. Transformati in lei, la cursul de schimb de atunci, era vorba de 6.000 de lei.

A lucrat la firme de stat care se ocupau de comertul exterior al Romaniei. "Din cauza ca mi se intocmise un dosar, am ramas fara posibilitatea de a iesi din tara timp de trei ani, si atunci ma gandeam cum sa fac eu sa raman acasa, dar sa aduc capitalismul la noi. Si singura varianta pe care am gasit-o a fost reprezentanta unei firme straine", spune Voiculescu. Asa l-a intalnit pe sirianul care traia in Grecia, Fouad Sanbar, despre care spune ca i-a schimbat destinul dupa ce a avut incredere sa-l numeasca reprezentantul in Romania al Crescent Ltd. din Cipru.

"Doream sa lucrez la o firma straina, imi gasisem o firma din Afganistan si imi luasem aprobarile sa incep sa lucrez la ei. Intamplarea a facut sa ma intalnesc cu Fouad. Si el mi-a spus: "Dragul meu, Afganistan, te pui cu rusii si o sa ai probleme. Daca tot vrei sa-ti faci firma, uite, iti fac eu firma". El avea o flota mare de vase care transportau ciment. Intelegerea noastra initiala a fost ca-mi da 10.000 de dolari sa fac ce vreau cu ei, dar daca in trei luni nu incep sa produc terminam colaborarea", precizeaza Voiculescu, cel care a continuat sa conduca Crescent-ul in profit pe timpul comunismului.

Motiv pentru care, dupa ‘89, s-a speculat ca acest succes se datora relatiilor bune dintre Voiculescu si Securitatea lui Ceausescu. Si s-a mai spus, fara sa se poata dovedi, ca acelasi Voiculescu ar fi avut acces la conturile secrete ale lui Ceausescu, un fel de galos mai mare, elvetian, de urma caruia nu s-a dat pana azi.

Profesor, senator, sublocotenent

Peste primul milion de dolari trece repede: "L-am facut dupa ‘90, din comert exterior. Primele afaceri erau de import-export cu ciment, pe urma am prins vreo doua contracte mari de tractoare, pentru Egipt, au mai fost cateva produse chimice (uree, polietilena, ingrasaminte) pentru Turcia".

In 15 ani de politica si afaceri a ajuns unul dintre cei mai bogati si influenti romani. "Fiecare vede puterea altfel. De multe ori sunt pus in situatia de a gandi una si de a crede in ceva, si viata ma obliga sa fac alta", pare a-si justifica Dan Voiculescu patinajul perpetuu dintr-o extrema in alta.

La 58 de ani este senator si presedinte al Partidului Conservator, se afla in coalitia de guvernare, este doctor in economie, firmele sale au activitati in comertul international, servicii bancare si financiare. Controleaza un trust de media in care "perla coroanei" este postul de televiziune Antena 1.
Ii place sa i se spuna "domnul profesor", dar nu mai preda la Universitate. "Parerea mea e ca titlurile nu spun mare lucru. Dar odata ce ti-ai luat titlul de profesor nu ti-l mai ia nimeni inapoi. Insa pentru mine numele este suficient. Cum ar fi sa se zica domnul profesor, patron, doctor, senator, sublocotenent Dan Voiculescu?"

"Dupa estimarea mea cred ca, daca maine ar trebui sa lichidez tot ce am, as avea in banca circa 500 de milioane de dolari. Dar daca apare o criza politica sau se declanseaza un razboi intre Transilvania, Muntenia si Moldova cred ca nici 10 milioane nu mai fac. Atat de relativa e chestia asta cu averea." - Dan Voiculescu, septembrie 2005

"Am ramas cu beleaua conturilor lui Ceausescu"

EVZ: Dupa mai multe scandaluri de presa ati spus: "In istoria mea se va scrie ca am avut legatura cu conturile secrete ale lui Ceausescu". Va urmareste acest lucru si azi?

Si acum, daca iesim pe strada si intrebam 100 de oameni despre Voiculescu - si oamenii n-au vorbit cu mine, nu ma cunosc - cei mai multi iti spun ca, da domnule, a furat banii lui Ceausescu. Am ramas dubios datorita lui Bacanu. M-a tocat asta sase ani in "Romania libera". E adevarat ca nici eu nu am fost cuminte. Imi dadea telefon si zicea ca vrea sa-mi ia un interviu despre Crescent si eu ii ziceam, "da domnu’ Bacanu, un dolar minutul". Oricum, a pierdut pariul. In "Romania libera" din ‘98 au scris pana la urma: "Dan Voiculescu, un precursor al capitalismului respectabil, nimerit din greseala in ceata banuielilor". Dar eu tot aia am ramas. El recunoaste ca a gresit, iar eu am ramas cu beleaua cu conturile lui Ceausescu.

Dar m-am obisnuit. Cu "Romania libera" am castigat procesul dupa sapte ani. Cu "L’eveniment de Jeudi" am castigat procesul in trei luni. Si "Financial Times" s-a luat dupa porcarii si acum au dat dezmintirea mea, pe 19 august, in toate editiile lor. Acum am un proces cu "Ziua" si unul cu "Atac", ca si ei sarisera calul. Eu sunt omul care te las sa ma injuri o data, de doua ori, de trei ori, dar daca o tii ca surda pe mormant...

Partidul pe care-l conduceti este doar un capriciu al dumneavoastra?

Infiintarea partidului a fost o nevoie, nu un capriciu. Am pornit de la ideea ca socialismul a esuat si s-a demonstrat ca nu poate sa reziste, iar capitalismul are foarte mari probleme. Viitorul este al unei oranduiri care sa combine tot ce era bun in socialism cu tot ce e bun in capitalism, astfel incat sa dea o noua forma de societate. Pe care eu am numit-o "Societatea Umanista", si care a fost preocuparea mea din 1990. Partidul a aparut ca urmare a framantarilor mele.

De ce nu mai predati?

De un an am intrerupt activitatea profesionala la ASE, in momentul in care a aparut Mischie care a luat titlul de doctor. Atunci am facut o cerere la rector si am zis ca imi pare foarte rau, dar daca trebuie sa fiu coleg cu Mischie eu nu mai predau. Nu am voie sa stau mai mult de trei ani si trebuie sa ma hotarasc daca-mi reiau cursul sau nu.

Bine, am renuntat si pentru ca mi-era greu. Mie-mi place ca atunci cand fac un lucru sa-l fac ca lumea. Erau activitati multe, sedinta de catedra, seminarii, manifestari, si nu mai aveam timp sa ma duc. Iar eu acum cativa ani m-am apucat de o meserie noua, dar nu aveam pregatire pentru politica. Am considerat ca daca vreau sa fac o treaba ca lumea trebuie sa fiu pregatit. Din aceasta cauza inca studiez Stiintele Politice.

Ce spun altii despre el

"Acum, a-l trata cu seriozitate pe domnul Voiculescu ar fi marea greseala pe care as putea s-o fac." - Traian Basescu

"Nu ma cobor la acest nivel si de aceea nu am si nu port un razboi cu Dan Voiculescu." - Sorin Ovidiu Vantu

""Cu purul in doua luntri, pana la cresterea celei de-a treia fese!", nu este sloganul unui singur partid, ci conditia morala a clasei politice romanesti. (...) Putem observa ca tot politicianul roman joaca la doua capete si trei fese.

Domnul Voiculescu a reusit doar performanta de a deveni cel mai antipatizat dintre ei." - Dorin Tudoran

Momentele puterii

1974. Obtine o diploma valoroasa dupa ce termina Facultatea de Comert Exterior. Absolvirea acestei facultati pe timpul comunismului i-a dat posibilitatea sa intre in relatii cu oameni de afaceri straini si sa viziteze mai multe tari din Occident.

1982. Devine General Manager al reprezentantei din Bucuresti a Crescent Ltd. din Cipru, cu un salariu de invidiat in acele vremuri. Dezvolta relatii de afaceri care i-au folosit dupa caderea regimului Ceausescu.

1990. Infiinteaza cu un capital de un milion de dolari Fundatia "Crescent". Ulterior, dupa ce s-a spus ca banii ar fi provenit din conturile lui Ceausescu, Voiculescu a precizat ca finantatorul a fost acelasi sirian Fouad Sanbar, mentorul sau in afaceri.

1991. Apare Partidul Umanist din Romania (actualul Partid Conservator). Era, la acea vreme, doar una dintre sutele de formatiuni care au invadat scena politica romaneasca dupa decembrie 1989.

1992. Fondeaza Grivco S.A., grupul de firme care devine actionar la Crescent si care avea sa-l faca unul dintre cei mai bogati romani.

1993. Se "naste" Antena 1, televiziunea de care se va ajuta mai tarziu in toate negocierile politice si pe care se va intemeia un intreg imperiu media.

2000. PUR trece de pragul psihologic de 1a la alegerile locale, si astfel reuseste incheierea unei aliante cu PDSR in vederea scrutinului parlamentar. Prin aceasta miscare politica, Voiculescu isi strecoara partidul in parlament si mai apoi in executiv.

2003. Se desparte de PSD si incepe o campanie de imagine care se bazeaza pe atacuri asupra fostilor colegi de guvernare. A fost o miscare strategica reusita pentru a pregati alegerile locale.

2004. Alegerile locale au demonstrat forta mediatica a lui Dan Voiculescu, care s-a folosit din plin de Antena 1, devenita intre timp o televiziune cu mare audienta si impact. PUR obtine un scor bun in Consiliile Judetene si Locale, fapt care-i permite sa-si negocieze 19 mandate de deputat si 11 de senator pe listele PSD. Dupa castigarea celui de-al doilea tur al prezidentialelor de catre Traian Basescu, Voiculescu a preferat o colaborare cu Alianta D.A. si a intrat in guvern. Numarul de parlamentari, cu care poate inclina balanta intre PSD si Alianta, ii permite lui Dan Voiculescu sa aiba un schimb dur de replici cu presedintele Basescu.

CE SE STIE MAI PUTIN

Hocheist de performanta

Pentru ca in apropierea casei sale se afla un patinoar, Dan Voiculescu a inceput de la varsta de sapte ani sa faca patinaj si, mai apoi, hochei. Spune ca a ajuns pana in echipa nationala de tineret a Romaniei. S-a lasat de sport in 1969. "Asta a fost si cea mai frumoasa perioada din viata mea. Mama a insistat foarte mult sa ma duc la patinaj pentru ca ii era frica sa nu raman mic de statura. Pentru ea barbatii frumosi erau barbatii inalti. A gandit ea ca daca patinez imi dezvolt picioarele si cresc. Era o perioada plina, erau cantonamentele, deplasarile cu echipa..."

Voiculescu admite ca sportul l-a pregatit prin "lovituri la oase" pentru o lume in care regulile sunt dure. "Hocheiul e un sport dur, fara menajamente. Eu sunt o dovada care arata cum un sport poate modela un tanar", adauga politicianul, care si azi pare ca este in permanenta pe gheata.

Notele lui Voiculescu

Locul 3, media 8,55
Avere: 10
Dan Voiculescu este cotat de Capital Top 300 cu o avere de aproape 300 de milioane de dolari. El a declarat pentru EVZ ca detine, in realitate, in jur de o jumatate de miliard.

Influenta: 7,33
Mesajele transmise prin imperiul media care figureaza pe numele fiicelor lui, Camelia si Corina, ajung la milioane de romani. Relatiile de afaceri ale lui Voiculescu sunt numeroase.

Acces la decizie: 8,33
Ii controleaza in guvern pe ministrul de stat George Copos si pe ministrul economiei, Codrut Seres. Rolul de arbitru parlamentar al Partidului Conservator ii da magnatului posibilitatea de a influenta deciziile legislativului mult mai mult decat i-ar permite procentele obtinute.

Notorietate: 8,50
Dan Voiculescu a devenit cunoscut mai ales in calitate de lider de partid. Piruetele politice si gesturile excentrice i-au adus eticheta de "solutie imorala" (autor: Traian Basescu), care a devenit celebra.

IN "EVENIMENTUL ZILEI"

"Dan Voiculescu renunta la afaceri in favoarea politicii". Acesta a anuntat ca grupul GRIVCO a trecut in administrarea copiilor sai. Dan Voiculescu a precizat ca e sanatos tun si ca nu s-a pus problema sa vanda grupul de presa pe care-l detine. 4 octombrie 2001

"Dan Voiculescu in conflict cu un bijutier". Unul dintre cei mai renumiti bijutieri din vestul tarii sustine ca a fost inselat cu 2.000 de dolari de firma omului de afaceri Dan Voiculescu. Ervin Iritz spune ca a convenit cu acesta sa deschida prima fabrica de aur din Romania. 18 iunie 2003

"Voiculescu si Vadim Tudor, tango cu puterea". PUR si PRM se straduiesc din rasputeri sa-si justifice jocul la doua capete si mai ales intelegerile incheiate cu PSD la constituirea Consiliilor Judetene. 19 iunie 2004

"Partidul Antena 1 va emite pentru PSD". Drept rasplata, PUR-ul va primi 22 de locuri de deputati si 10 de senatori pe listele formatiunii lui Nastase. 6 septembrie 2004

"Voiculescu a pus cruce Uniunii PSD+PUR". Uniunea Nationala PSD+PUR nu mai exista. Partidul lui Dan Voiculescu si-a proclamat "independenta politica si doctrinara". Desi a invocat in comunicat "interesul national", trebuie amintit ca PUR nu e la prima tradare. 14 decembrie 2004

"Partidul Caragiale". PUR a reusit sa treaca, in peste 13 ani de la infiintare, de la statutul de simplu capriciu al fondatorului sau, Dan Voiculescu, la cel de actor care dicteaza componenta guvernului. 10 ianuarie 2005

Puncte tari

NEGOCIATOR. Pentru ca se foloseste de toate atuurile - trustul media - in discutiile cu partenerii politici. Astfel a reusit sa-si duca partidul in parlament.

ABIL: S-a descurcat in afaceri si pe timpul comunismului, si dupa Revolutie. Pare ca face bani din orice si nu se fereste sa se laude cu averea sa impresionanta.

REZISTENT: Desi a fost atacat din toate partile si uneori s-a crezut ca va claca, si-a revenit intotdeauna din "pumni". "Meciul" inceput de presedintele Basescu cu el la debutul anului parea sa-l doboare, insa Voiculescu a aratat ca-i poate rezista.

Puncte slabe

DEMAGOG: Declaratiile sale politice sunt uneori hazlii, precum cea din criza ostaticilor in Irak. Atunci s-a oferit sa plece la Bagdad si sa-i inlocuiasca pe jurnalisti.

INCONSECVENT: Niciodata partenerii sai nu reusesc sa aiba incredere in el. Se razgandeste de pe o zi pe alta, edificator fiind faptul ca partidul pe care-l conduce a fost remorcat in parlament de PSD, dar guverneaza cu Alianta PNL-PD.

IMAGINE PROASTA: Nu a putut sa scape, dupa 15 ani, de imaginea de fost informator al Securitatii, chiar daca s-a chinuit sa aduca documente in favoarea sa si controleaza un trust media important.

Tendinta

Urcare

Odata cu disparitia de pe tapet a problemei anticipatelor, "solutia imorala" isi poate vedea linistit de treaba cu Partidul Conservator, care poseda destul spatiu de manevra intre putere si opozitie. Antena 1, postul pe care Voiculescu l-a donat fiicei lui, a inregistrat in aceasta primavara cateva victorii impotriva principalului rival. Pe piata au mai aparut si Antena 3 si doua titluri de presa scrisa.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.