Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a trimis ieri o avertizare hidrologica catre prefecturile judetelor Alba, Arges, Brasov, Buzau, Bistrita Nasaud, Caras Severin, Covasna, Cluj, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Mehedinti, Mures, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman si Valcea.

Fenomenele vizate se refera la posibile scurgeri importante pe versanti, torenti, parauri si cresteri de debite si niveluri pe rauri cu depasirea cotelor de atentie, a cotelor de inundatie si a cotelor de pericol.

Bazinele hidrografice care vor fi afectate sunt Barzava, Caras, Nera, Cerna, Desnatui, Jiu, Olt, Vedea, Arges, Ialomita, Buzau, Mures, Somes.

Prognoza hidrologica prevede pentru intervalul 22.08.05, ora 21.00-24.08.2005, ora 20.00 posibilitatea producerii de scurgeri importante pe versanti, torenti, parauri, rauri mici, cu efect de inundatii locale si cresteri semnificative de debite si niveluri pe raurile din bazinele hidrografice mai sus mentionate.

Fenomenele hidrologice vor fi mai intense pe raurile din bazinele hidrografice: Barzava, Caras, Nera, Cerna, Desnatui, Jiu, Olt, Vedea, Arges, Ialomita, Buzau, Mures, Somes, unde se pot inregistra depasiri ale cotelor de inundatie si de pericol pe afluenti si pe cursurile superioare.

Un nou bilant provizoriu

Aproximativ 1.400 de persoane, din cele 547 de localitati inundate in ultimele zile, au fost cazate in spatii amenajate de primarii sau au fost indrumate sa mearga la rude, dupa ce apele au distrus complet 342 de case si au avariat structurile altor 2.751.

Exista in momentul de fata in jur de 20 de persoane decedate sau disparute, ca urmare a calamitatilor. Patru persoane, o femeie si trei barbati, intre care doi frati gemeni, au vrut, duminica seara, sa traverseze raul Mures pe podul mobil. Cablul podului mobil s-a rupt, iar cei patru au fost aruncati in apa. Unul dintre cei trei barbati, stiind sa inoate, a reusit sa o salveze pe femeie ducand-o la mal.

Cei doi gemeni insa nu stiau sa inoate, iar barbatul care s-a salvat nu i-a mai putut prinde si duce la mal pe cei doi. Fratii Dorel si Costel Diaconescu sunt cautati in continuare de pompieri si de cei de la Apararea Civila.

In plus, apele au inundat 11.205 gospodarii, avariind 9.030 de anexe, peste 10.000 de fantani fiind umplute de mal, iar 1.542 de poduri fiind avariate, urmand a fi exploatate la o capacitate mai mica.

Peste 47.000 hectare de teren agricol, peste 5.000 de hectare de pasuni si peste 76 de paduri, ieri, erau inca acoperite de ape.

Apele revarsate au avariat si 24 kilometri de drumuri nationale, 344 kilometri de drumuri judetene si 1.242 de drumuri comunale. Alte 199 de cladiri administrative au fost afectate, in aceeasi perioada, de ploi sau de vijelii.

In perioada 16-21 august, in 69 din cele 229 de localitati, din cele 14 judete afectate de inundatii, a fost raportata moartea a sute de animale si mii de pasari, informeaza Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Centralizat, saptamana trecuta au murit aproape 16.000 de pasari, 94 de porci, 14 vite, cinci cai, 14 oi, opt familii de albine si doua capre, in timp ce alte peste sase mii de pasari, opt porci si 220 de oi au disparut.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.