Rusii au descoperit peste 13.000 de pasari moarte la vest de Urali, iar oficialii europeni afirma ca tarile de la Marea Neagra sunt cele mai expuse pericolului

Autoritatile sanitare din Rusia au anuntat descoperirea unui mare numar de pasari moarte intr-o regiune situata la vest de muntii Urali, in ceea ce ar putea fi primul caz de gripa aviara de pe continentul european, relateaza Reuters. Potrivit unui comunicat oficial, pasarile moarte au fost gasite la o ferma din Kalmukia, de la Marea Caspica, situata la circa 2.000 de kilometri de regiunea siberiana unde au fost confirmate primele cazuri de gripa aviara pe teritoriul Federatiei Ruse.

Autoritatile de la Moscova se chinuiesc de la jumatatea lunii iulie sa stavileasca propagarea epidemiei de gripa aviara, care poate fi fatala pentru oameni, insa virusul H5N1 care provoaca aceasta boala pare sa-si continue nestingherit drumul spre vest, amenintand intreaga Europa. Peste 13.000 de pasari au murit in urma contaminarii cu virusul H5N1, iar alte 112.000 au fost sacrificate pentru a stavili epidemia, a anuntat Ministerul rus pentru situatii de urgenta. Testele au confirmat epidemia in sase zone din Siberia, insa deocamdata nu s-a stabilit daca si pasarile moarte in masa in Kalmukia, singura regiune budista din Europa, au fost contaminate cu acealsi virus.

"Cazul este deocamdata investigat", a declarat un reprezentant al Oficiului federal pentru protectia consumatorilor. Ulterior, responsabili veterinari locali au declarat ca pasarile moarte la ferma din Kalmukia ar fi fost infectate cu un parazit intestinal.
Pe de alta parte, autoritatile sanitare din Rusia au anuntat ca in Siberia, prima zona afectata de pe teritoriul acestei tari, continua sa apara focare epidemice, la fel ca si in Kazahstan, unde exista sase cazuri de ferme contaminate. Deocamdata nu exista informatii privind aparitia unor cazuri de contaminare la oameni cu virusul H5N1 in Rusia si Kazahstan, dar autoritatile raman in alerta.

H5N1, ucigas in serie

Gripa aviara este declansata de doua tipuri diferite de virus, H5 si H7, care au noua subtipuri, dintre care H5N1 este foarte contagios si poate fi transmis de la pasari la om. In Asia, de la izbucnirea epidemiei, in 2003, virusul a ucis circa 50 de persoane.

Deocamdata nu s-a consemnat nici un caz de transmitere de la om la om a acestui virus, insa specialistii se tem de aparitia unor mutatii, expertii avertizand ca, in acest caz, ar aparea riscul unei pandemii la fel de teribile precum cea de gripa spaniola, care a ucis peste 40 de milioane de oameni la sfarsitul primului razboi mondial.

Virusul poate fi adus de pasarile migratoare

Oficialii de la Bruxelles urmaresc cu atentie evolutia epidemiei de gripa aviara din Rusia, insa deocamdata nu s-au luat nici un fel de masuri pentru a face fata situatiei in care virusul isi va face aparitia pe teritoriul continentului european, a declarat, sub protectia anonimatului, un responsabil al Comisiei Europene, citat de agentia Reuters. Teoretic, cele mai expuse acestui pericol sunt tarile de la Marea Neagra - in primul rand Ucraina, dar si Romania si Bulgaria -, insa pasarile migratoare ar putea transporta virusul pana in inima batranului continent.

"Avem un sistem de avertizare rapida foarte bun, astfel ca putem notifica imediat statele membre sa ia masurile de urgenta adecvate", a adaugat oficialul citat.

La inceputul acestei luni, Uniunea Europeana a interzis importurile de pui si alte produse avicole din Rusia si Kazahstan, intr-o incercare de a impiedica raspandirea epidemiei spre Europa. Responsabilii europeni au avertizat ca masuri similare vor fi luate pentru orice tara care nu este membra UE, in cazul aparitiei unor focare de gripa aviara.

Delta, zona de risc

Specialistii de la Institutul Cantacuzino ne-au informat ca in Romania nu exista vaccinuri pentru gripa aviara si ca doar in SUA au fost puse la punct cateva doze experimentale, care au fost bine tolerate la testele umane. Reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca nu au fost avertizati de OMS asupra vreunui risc iminent de aparitie a unei epidemii de gripa aviara pe teritoriul Romaniei, dar ca au intocmit, in conformitate cu legislatia internationala, metodologia de alerta precoce in domeniul bolilor transmisibile.

Planul de preventie al MS consta in masuri de supraveghere sanitar-veterinara a fermelor zootehnice, a persoanelor care lucreaza aici, precum si a celor care calatoresc in zone precum Vietnam, China, Thailanda, Cambodgia si Indonezia. "Va fi monitorizata si zona Deltei Dunarii, unde riscurile de aparitie a gripei aviare sunt mai mari din cauza coloniilor de pasari care sunt acolo si care ar putea provoca focare", a declarat un reprezentant al Biroului de presa al MS.

Restrictii la importuri

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor din Romania (ANSVSA) a interzis, la inceputul saptamanii trecute, importurile de pasari din Kazahstan. Decizia a fost luata ca urmare a unui mesaj de urgenta transmis de Oficiul International de Epizootii. Pe lista tarilor din care nu importam pasari se numara Rusia, Filipine, Coreea de Nord, Coreea de Sud si Malaysia.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.