Doar trei sferturi din cei care doresc un loc in caminele studentesti din Capitala au sansa sa-l si obtina

Circa un sfert din studentii care au nevoie de un loc in camin in Bucuresti pentru anul universitar 2005-2006 vor fi nevoiti sa gaseasca o alta varianta de cazare. Universitatea Bucuresti va reusi sa acopere mai putin de 70% din cererile de cazare ale studentilor din provincie, in timp ce Universitatea Politehnica acopera circa 80a din cereri. Cea mai mare parte a caminelor ofera conditii precare de locuit, insa unele au fost renovate si aduse la standarde "decente".

Patru camine - in reparatii capitale

In Bucuresti, patru camine au intrat in reparatii capitale, fiind cuprinse intr-un program derulat de Ministerul Educatiei si Cercetarii impreuna cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Doua dintre ele, apartinand Universitatii Politehnica, se afla in faza avansata a lucrarilor si vor putea fi deschise la 1 octombrie. La celelalte doua, ale Universitatii Bucuresti (UB), lucrarile nu vor fi terminate pana la inceputul anului academic, fapt pentru care nu vor fi deschise studentilor.

"Reparatiile au inceput in iulie la ambele camine, dar volumul de lucru este dublu in cazul celor apartinand UB", ne-a declarat Filip Vianu, inspector la Directia de Reabilitare a Scolilor din MEC. Alte doua camine, apartinand Universitatii Tehnice de Constructii si Academiei de Studii Economice, au fost cuprinse in acelasi program cu BERD, dar se afla numai in faza de proiectare, iar lucrarile vor incepe abia in vara lui 2006. "Ele vor fi deschise studentilor in anul academic 2005-2006, chiar daca ofera conditii precare", a mai spus oficialul MEC.

6.500 de politehnisti raman fara cazare

La Universitatea Politehnica s-au adunat circa 18.000 de cereri de cazare, dar disponibilul Campusului Studentesc Regie este de numai 11.500 de locuri. Anul trecut au fost renovate patru din cele 27 de camine ale complexului, iar in acest an a inceput renovarea altor doua, unde lucrarile vor fi incheiate pana la 1 octombrie. "Vor fi montate geamuri termopan, va fi pusa gresie, faianta, vor fi schimbate instalatiile sanitare, tevile de apa si instalatia electrica", ne-a declarat Radu Manolache, directorul Campusului Regie.

Acesta spune ca bugetul de la MEC pentru acest an a fost de un miliard de lei. "Am avea nevoie de 150 de miliarde pentru a aduce campusul la standardele celor din Ungaria, ca sa luam numai acest reper. Daca mergem in acest ritm, vom avea nevoie de 150 de ani pentru renovarea tuturor caminelor", a estimat Radu Manolache. El a dat si un exemplu, Caminul P19 care, din lipsa de bani, este de cinci ani in renovare.

Anul acesta, tarife mai mari cu 50%

Manolache a apreciat ca, din octombrie, tariful platit de studenti pentru cazarea in camin va fi de circa 800.000-900.000 lei, fata de 600.000 de lei in acest an. "Trebuie sa acoperim costul utilitatilor si sa ne ramana si bani pentru investitii", a explicat el.
Potrivit directorului Campusului Regie, la nivelul conducerii Universitatii Politehnica a fost luata in discutie varianta de a gasi investitori privati care sa aloce banii necesari, apoi sa gestioneze caminele. "Am inceput deja sa negociem. Daca vom recurge la aceasta varianta, probabil pretul chiriei va creste si mai mult in anii urmatori", a mai spus Manolache.

Din Grozavesti vor lipsi 1.000 de locuri de cazare

Universitatea Bucuresti (UB) va avea mai putine locuri de cazare in acest an. Capacitatea normala a caminelor UB este de 5.500 de locuri, dar 1.000 dintre ele vor fi scoase din circuit din cauza ca la doua camine din Grozavesti vor fi reparatii capitale pe parcursul anului academic. "Cererea este cu peste 30 la suta mai mare decat numarul de locuri disponibil.

S-au adunat aproape 7.000 de cereri, iar numarul locurilor este de circa 4.000", ne-a declarat Florin Ion, presedintele Asociatiei Studentilor din Universitatea Bucuresti (ASUB). Cei mai dezavantajati vor fi studentii anului I. "Multe facultati, intre care cele de Stiinte Politice, Administratie Publica, Filosofie sau Sociologie, nu au locuri de cazare pentru studentii anului I", a mai spus Florin Ion.

Subventia de la stat nu ajuta

Subventia de 600.000 de lei, acordata studentilor din provincie de la bugetul de stat, acopera o mica parte din costul cazarii in Capitala, in conditiile in care o garsoniera modesta se inchiriaza cu aproximativ 150 de euro lunar, iar un apartament cu doua camere cu circa 200 euro lunar. "In cazul in care sase studenti ar inchiria un apartament cu doua camere, cu circa 200 euro, la care se mai adauga cheltuielile pentru utilitati, subventia acordata de minister ar putea acoperi numai 1/5 din costurile lunare pentru cazare", apreciaza liderul ASUB.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.