Obiceiul europenilor din Occident, de a inchide obloanele in august pentru a pleca in vacanta, incepe sa fie imprumutat si de romani

> De la an la an creste numarul companiilor care fac din august luna concediilor pentru majoritatea angajatilor.
> Statiunile de pe litoralul Marii Negre sunt ocupate aproape la maximum.
> Agentiile de turism raporteaza deja vanzari cu 30-40% mai mari decat anul trecut pentru vacante in strainatate.
> Companiile aviatice au vandut si ele masiv bilete cu cateva luni inainte.
> Exodul turistilor spre Europa se suprapune cu intoarcerea in tara a romanilor aflati la munca in strainatate, ceea ce supraaglomereaza vamile.
> Asteptarea la frontiera a devenit un calvar si din cauza noilor norme de calatorie peste granita. In doar doua zile, politia a confiscat peste 2.300 de pasapoarte de la cei care au incalcat regulile.

In luna august, Europa intra obligatoriu in vacanta. Anul acesta, proiectele de concediu par sa fie influentate de conjunctura internationala nefavorabila, produsa de atentatele din Egipt, Anglia si Turcia. In timp ce unele destinatii pierd teren prin reorientarea turistilor, altele incep sa devina interesante pentru europenii aflati in cautare de locuri mai sigure pentru vacanta.

Si romanii par sa adopte obiceiul de a acorda lunii august intaietate pentru concediu. In aceasta perioada, tot mai multe companii incep sa lucreze doar la ralanti. Litoralul romanesc este deja ocupat in proportie de 90%, iar o buna parte dintre turistii romani se pregatesc sa plece in vacanta in strainatate. Exodul turistic are insa si laturi mai putin placute, cum ar fi blocajele din vamile de la granita de vest.

Reprezentantii agentiilor de turism au observat ca, spre deosebire de anii precedenti, foarte multi prefera sa dea un ban in plus, dar sa beneficieze de confort sporit. "Turistii au facut cheltuieli mai mari dacat anul trecut, investind mult in serviciile optionale: masa, excursii", sustine Teodor Calimanescu, manager turism la compania Europa Travel. "Standardul s-a ridicat pana la un buget de 500 de euro pentru un pachet de 7 zile in Grecia cu avionul", spune Silvia Purda, director la Agentia Travel Club.

Vanzari masive la agentii

Tot mai multi romani au preferat anul acesta sa-si petreaca vacanta in strainatate, unde preturile sunt accesibile si confortul il depaseste pe cel autohton. Reprezentantul companiei Europa Travel sustine ca locurile pentru Grecia au fost deja epuizate pana in luna septembrie. De aceeasi parere este si Silviu Puscas, manager general la Iuve Travel: "Vanzarile au inregistrat o crestere de 30a-40a fata de anul trecut. Nu mai avem locuri decat pentru sfarsitul lunii august si inceputul lui septembrie", spune acesta.

Lista de asteptare la avioane

Romanii care se decid pe ultima suta de metri sa plece in vacanta cu avionul in strainatate risca sa li se dea planurile peste cap. Biletele pentru cursele din aceasta perioada au fost vandute cu luni inainte. "Zborurile charter sunt pline, in timp ce locuri se mai pot gasi la cursele regulate", declara Aurelia Fulger, director de marketing la Tarom. "Pentru urmatoarele doua saptamani nu mai avem nici un loc liber pentru nici o destinatie", sustin si reprezentantii MyAir.

Continua invazia din vami

Timp de aproape patru zile, principalele puncte de trecere a frontierei din vestul tarii au fost luate cu asalt de zeci de mii de romani care lucreaza in strainatate si care s-au intors in Romania pentru a-si petrece vacanta de vara. Vamile de la Nadlac si Bors au fost aproape sufocate de invazia romanilor, formandu-se cozi a caror lungime depasea 7 km.
Pentru a decongestiona traficul, politistii de frontiera au suplimentat numarul benzilor de intrare in tara si pe sensul de iesire, dar numarul mare de intrari a facut imposibila desfasurarea normala a activitatii.

Autoritatile maghiare au dat si ele o mana de ajutor la decongestionarea traficului si au dirijat masinile cu turisti, la iesirea din orasul Szeged, catre punctele de frontiera de la Turnu si Cenad. Numai duminica si luni, prin Vama Nadlac au trecut peste 24.000 de persoane, de aproape patru ori mai mult decat media zilnica intr-o perioada normala. "Incepind de ieri, lucrurile s-au calmat la Nadlac, unde timpul mediu de asteptare la coada formata la intrarea in tara este de aproxiamtiv 20 de minute pentru ficare autototurism si in aceste conditii nu a mai fost nevoie sa cerem sprijinul autoritatilor maghiare", ne-a declarat inspectorul principal Iudt Robert, purtatorul de cuvant al politistilor de frontiera aradeni. Sergiu Miat)

Ordonanta care impune restrictii de calatorie face ravagii printre romanii intarziati

Peste 2.300 de romani reintorsi in tara din spatiul Schengen in ultimele doua zile au ramas fara pasapoarte deoarece au depasit termenul de 90 de zile prevazut de lege pentru calatorii in strainatate. Politistii de la punctele de frontiera de pe granita de vest vor trimite documentele de calatorie confiscate serviciilor comunitare de pasapoarte care le-au emis.

Potrivit legii, reprezentantii acestor servicii pot suspenda dreptul de folosinta a documentelor respective pe o perioada de la unu la cinci ani. Astfel, aceasta perioada se stabileste in functie de numarul de returnari sau depasiri ale perioadei de sedere si poate ajunge la cinci ani doar in cazul in care posesorul documentului a comis infractiuni in strainatate.

Ordonanta Guvernului 28/2005 pentru modificarea si completarea unor acte normative mai prevede ca masura suspendarii dreptului de folosinta a pasaportului poate fi luata si impotriva persoanei care a cersit in strainatate sau a celei returnate in baza acordurilor de readmisie incheiate de Romania cu alte tari.

Romanii pot sta in spatiul Schengen 90 de zile in sase luni

Pentru a evita situatiile create in ultimele doua zile la frontiera de vest a tarii, romanii care calatoresc in strainatate trebuie sa stie ca, potrivit legii, pot sta in spatiul Schengen maximum 90 de zile intr-un interval de sase luni. In aceasta perioada, pot fi facute mai multe calatorii, dar totalul sederii nu trebuie sa depaseasca 90 de zile de la data primei intrari in spatiul Schengen. Dupa cele 90 de zile, romanii sunt obligati sa paraseasca spatiul Schengen, putand reintra numai la finalul perioadei celor sase luni calculate de la data primei intrari. (Raluca Dan)

Turistii europeni se reorienteaza de teama atentatelor

Pentru multi europeni, august este asimilata drept luna concediilor. Este perioada in care cele mai multe companii isi inchid temporar activitatea si isi trimit angajatii in vacanta. O statistica a EUROP ASSISTANCE (consultant mondial pe probleme de asistenta) arata ca 78% din europeni isi iau concediu pe timpul verii.

Mai interesant este insa faptul ca, dupa evenimentele din 11 septembrie, criteriile de selectie a unei destinatii de vacanta s-au schimbat brusc. Daca inainte erau preferate variantele de vacante scumpe, dar "feerice", odata cu inmultirea actelor teroriste, alegerea destinatiei de vacanta se face pe doua principii clare: stabilitatea politica (52%) si securitatea zonei respective (39%).

Francezii vor in Mexic, americanii in Franta

In timp ce europenii fug in Franta pentru petrecerea unei vacante de vis pe Coasta de Azur sau in Alpi, francezii prefera sa mearga in concediu in afara granitei. Statul mexic este noul favorit. Zona este considerata de ei mult mai sigura decat statele arabe sau Statele Unite, aflate pana nu demult in topul preferintelor turistilor francezi. Si totusi, dupa ultimele atentate teroriste din acest an, tour-operatorii din Franta se plang ca "numai 50% din francezi vor pleca in vacanta in aceasta vara", potrivit "Le Figaro". Rezervarile pentru perioada de vara au scazut cu 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce inseamna o scadere a vanzarilor cu 5 milioane de nopti, conform unui studiu Protourisme, consultant de renume in domeniu.

Turismul italian pierde teren

Turismul estival italian a inceput sa piarda teren inca de anul trecut, cand s-a inregistrat o scadere a numarului de turisti straini cu pana la 30% in unele zone. De vina au fost vremea nefavorabila si preturile mari, comparativ cu cele din Croatia sau Malta. Cele doua tari se afla acum in topul preferintelor turistilor germani, care pana mai ieri cotizau in "conturile" turismului italian.

Englezii nu mai vor in Spania

Spania a fost vizitata anul acesta de 18,16 milioane de turisti, in mare parte germani si francezi. Britanicii, care prezentau pana anul trecut un real interes pentru aceasta tara, au renuntat la ea pentru moment. Operatorii spanioli spun insa ca nu au avut de suferit de pe urma atentatelor din 11 martie, ci, din contra, s-a inregistrat o crestere de 3,8% a turistilor straini in primele cinci luni ale acestui an.

Marocul, destinatie sigura pentru europeni

Invazia turistilor straini in Maroc - aflat, mai nou, pe lista celor mai sigure destinatii de vacanta - i-a speriat pana si pe oficialii acestei tari. Potrivit planului de dezvoltare turistica, aprobat in 2001, acest sector trebuia sa obtina venituri de 7 miliarde de dolari pana in 2010. Cifra va fi cu siguranta depasita, avand in vedere ca numai anul trecut Marocul a fost vizitat de 5,5 milioane de turisti (majoritatea din Franta, Germania si Spania), care au ridicat veniturile la 4 miliarde de dolari.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.