Politistii de frontiera au inceput sa aplice legea conform careia romanii care depasesc limita legala de sedere in spatiul Schengen raman fara pasapoarte. In 12 ore, oamenii legii de la granita de vest au retinut 400 de pasapoarte. Actele apartineau unor persoane care au stat in spatiul Schengen peste 90 de zile si nu au putut sa prezinte motive legale pentru acest lucru.

Pasapoartele retinute au fost trimise de politistii de frontiera catre serviciile comunitare de evidenta a populatei care le-au emis. Aceste din urma institutii sunt abilitate sa stabileasca durata suspendarii dreptului de folosinta a actului. Conform OUG 28/2005, intrata in vigoare in urma cu o saptamana, suspendarea poate dura intre unu si cinci ani de zile.

Singurele persoane care pot sa intre fara probleme in tara sunt cele care au permis de sedere, de munca sau cele care prezinta dovada aprobarii vizei de munca de la reprezentanta diplomatica a statului de unde se intorc in Romania. Alte acte doveditoare urmeaza sa fie atasate pasaportului retinut si trimise impreuna cu acesta la serviciile comunitare de evidenta a populatiei. Multi dintre cei care se aflau in situatia de a-si pierde pasaportul au preferat sa nu se intoarca in tara, in speranta ca vor putea gasi modalitati de a eluda legea.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.