Banii care in 1989 erau depozitati in librete CEC si in conturi bancare pe numele Zoiei Ceausescu si al sotului sau, aproximativ 1,6 milioane de lei, nu vor fi returnati.

Decizia a fost luata la sfarsitul lunii iunie de Tribunalul Bucuresti, dupa ce instanta inferioara hotarase restituirea banilor, si este definitiva.
Decizia Tribunalului Bucuresti vine la sfarsitul unui proces care a durat peste 10 ani si a inceput la Judecatoria Sectorului 4, unde Zoia Ceausescu si sotul acesteia, Mircea Oprean, au cerut returnarea mai multor tablouri, carti, albume de arta si sume de bani confiscate imediat dupa revolutia din Decembrie 1989, relateaza NewsIn.

Dupa ani de procese, in iunie 2009, Judecatoria Sectorului 4 a decis sa admita in parte cererea lui Oprean si a lui Valentin Ceausescu, care a intervenit in proces dupa ce Zoia a murit, in 2006. Astfel, instanta a decis restituirea catre Mircea Oprean a 11 tablouri, printre care si lucrari de Theodor Pallady si Stefan Luchian, precum si a unei lucrari in blonz reprezentand portretul Zoiei Ceausescu. Totodata, diferite sume de bani ar fi trebuit sa fie restituite, precum si mai multe carti si albume de arta, dar si aproximativ 170.000 de lei, sume consemnate in diverse recipise si procese verbale.

Judecatoria a dispus, totodata, returnarea sumei de 1.450.020,05 de lei, consemnata in libretele cec si depozitele pe numele Zoiei Ceausescu, si a inca 112.283,65 de lei, consemnata in conturile pe numele lui Oprean. Instanta a stabilit, totodata, ca sumele sa fie actualizate cu rata inflatiei, incepand cu luna ianuarie 1990 si pana la data platii efective. Decizia a fost atacata cu recurs la Tribunalul Bucuresti de catre reprezentantii statului.

  • Mostenitorii au pierdut aproximativ 1,6 milioane de lei

La sfarsitul lunii iunie 2010, Tribunalul Bucuresti a admis recursul Parchetului General si a mentinut decizia care privea restituirea tablourilor si a celorlalte obiecte, insa a dispus ca sumele din conturile lui Oprean si cele consemnate in libretele CEC ale Zoiei Ceausescu, adica aproximativ 1,6 milioane de lei, sa nu mai fie returnate. Decizia Tribunalului este irevocabila.
Citeste si:
Stefan Jicol, numit consilier pe politici publice si inteligenta artif
Stefan Jicol, numit consilier...

Pe 12 ianuarie 1996, Parchetul General a decis scoaterea de sub urmarire penala a celor trei copii ai fostului dictator, dispunand in acelasi timp si ridicarea sechestrului asigurator pus pe bunurile acestora. Totodata, Parchetul General a emis o ordonanta in care se mentiona ca patrimoniul fostului PCR era proprietate privata de care, in virtutea functiilor lor politice, sotii Ceausescu puteau dispune nestingheriti.

Valentin si Zoia Ceausescu au afirmat la acea vreme ca in decembrie 1989 li s-au confiscat si diverse obiecte de arta, carti vechi deosebit de valoroase, precum si mai multe bujuterii. Zoia Ceausescu a obtinut o hotarare judecatoreasca definitiva, ce obliga autoritatile sa-i restituie bunurile intrate in patrimoniul Muzeului National de Arta.

Zoia Ceausescu si fratele acesteia, Valentin, alaturi de sotul Zoiei, Mircea Oprean, si-au inceput inca din 1998 lupta in instante pentru recuperea bunurilor, obiectelor de arta si banilor confiscati dupa Revolutia din Decembrie 1989. Procesele au fost deschise atat pe latura penala, cat si pe latura civila, fiind indreptate atat impotriva Parchetului General, cat si impotriva Muzeului National de Arta al Romaniei.

Citeste si:
Un nou documentar il acuza pe Michael Jackson de acte de pedofilie....
Un nou documentar il acuza pe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.