Aerul conditionat poate transmite boli mortaleTemperaturile ridicate din aceste zile i-au determinat pe multi sa se adaposteasca in locuri mai racoroase, respectiv in incaperi cu aer conditionat. Medicii atrag atentia insa ca si aceste instalatii pot fi deosebit de periculoase pentru sanatate. "Legionelloza este o boala a civilizatiei moderne, care se transmite aerogen, de la persoana la persoana, cel mai frecvent in spatii inchise, indeosebi cele cu aer conditionat", explica prof. dr. Marian Negut, de la Institutul "Ion Cantacuzino", citat de Rompres.

Legionella pneumophila este o bacterie care produce o pneumopatie, o boala acuta respiratorie, cu debut brusc si frisoane. Starea bolnavului se agraveaza in fiecare zi, ducand la decompensare cardiorespiratorie, in timp scurt putand sa produca decesul. Aerul conditionat este activatorul cel mai de temut al acestei bacterii. "Aerul din instalatiile de aer conditionat e mentinut mai multe zile fara sa fie recirculat cu aerul de afara din motive de economie si aceasta poate contribui la raspandirea bolii", a mai precizat prof. dr. Marian Negut. Ocazional, bacteria se dezvolta si in apele de strand, in dusurile de la hoteluri, in instalatii publice de tipul fantanilor arteziene si bazinelor decorative


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.