Fostul general Mihai Chitac a castigat, la CAB, procesul deschis inca din 2005 in care a contestat doua decizii de imputare emise de MApN pentru aproximativ 2 milioane de lei, pe care institutia si Chitac au fost obligati sa le plateasca, in solidar, victimelor Revolutiei de la Timisoara.

Astfel, Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe 1 iunie, sa admita actiunea fostului general si sa anuleze doua decizii de imputare emise de Ministerul Apararii Nationale, in valoare de aproximativ 2 milioane de lei, reprezentand suma pe care institutia a achitat-o cu titlul de despagubiri in dosarul Revolutiei de la Timisoara. Potrivit hotararii instantei, au fost anulate ordinele de imputare nr. 255/2000 si nr. 191/2002, emise de minister, scrie NewsIn.

Decizia nu este definitica si poate fi atacata cu recurs.

Mihai Chitac a parasit Penitenciarul Jilava

Mihai Chitac si Victor Atanasie Stanculescu au fost condamnati, in 1999, la cate 15 ani de inchisoare in dosarul Revolutiei de la Timisoara, dar si la plata unor despagubiri catre victime, in solidar cu Ministerul Apararii Nationale (MApN). Ministerul a achitat despagubirile, insa a emis, in 2000 si 2002, doua decizii de imputare pe numele fostului general Chitac, in valoare de circa 2 milioane de euro, pe care acesta le-a contestat insa la Curtea de Apel Bucuresti. Deciziile de imputare fusesera emise de minister ca urmare a punerii in executare a deciziei penale din 1999, institutia incercand sa recupereze sumele de bani achitate victimelor mineriadelor.

Pe de alta parte, Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis, in 2004, sa redeschida dosarul evenimentelor din decembrie '89, intrucat nu ar fi fost respectat dreptul la aparare al generalilor Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac, astfel incat dosarul de la Curtea de Apel s-a suspendat, pana la o decizie definitiva in dosarul penal, procesul fiind reluat abia in mai 2010.

ICCJ a solutionat dosarul in aprilie 2007, cei doi fiind condamnati la cate 15 ani de inchisoare, dar si la plata unor despagubiri. Astfel, instanta a dispus plata de catre Victor Stanculescu si Mihai Chitac, in solidar cu partea responsabila civilmente, Ministerul Apararii Nationale, la daune materiale si daune morale cuprinse intre 5.000 lei si 20.000 lei, pentru fiecare parte civila constituita in dosar. Judecatorii instantei supreme au dispus instituirea sechestrului asigurator pe bunurile celor doi condamnati. Fiecare dintre cei doi mai a fost obligat sa plateasca, in solidar cu ministerul, cate 7.500 lei cheltuieli judiciare catre stat si cheltuieli pentru deplasarea martorilor la proces in valoare totala de aproximativ 170.000 de lei si cheltieli judiciare de 2.400 lei catre partile civile.

Citeste si:
Generalul Mihai Chitac a murit
Generalul Mihai Chitac a murit

In octombrie 2008, procesul este finalizat definitiv, la Completul de 9 Judecatori al instantei supreme, decizia anterioara fiind mentinuta.
Chitac si Stanculescu au fost incarcerati, insa cei doi au beneficiat de mai multe ori de eliberari temporare din arest, invocand motive medicale. Astfel, Chitac este liber incepand cu 5 mai, prin decizia definitiva a Curtii Militare de Apel, in timp ce Stanculescu are pe rol, la Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti, o cerere similara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.