Presa interna, dar si cea internationala, relateaza despre greva generala de luni, subliniind ca numarul celor care au iesit la proteste este cu mult mai mic decat anuntau liderii sindicali.

In articolul "Greva generala, o mare fasaiala", Adevarul scrie ca oprirea lucrului n-a incremenit Romania si nici n-a resuscitat miscarea sindicala. Aproximativ 400.000 de bugetari, fata de un milion cati erau anuntati, au fost in greva, iar Bacalaureatul s-a desfasurat normal. In prima zi, greva a fost mai mult sonora, iar cei mai multi dintre protestatari s-au resemnat cu o banderola pe mana, ori au spart greva din motive strict financiare, in conditiile in care o zi fara lucru inseamna o zi scazuta din salariu.

Si ziarul Gandul remarca faptul ca in scoli a fost doar o greva de fatada. "Bacalaureatul se da cu profesori aflati in greva. O struto-camila nemaiintalnita pana acum", constata jurnalistii de la Gandul. "Daca la nivel declarativ erau in greva, in fapt, majoritatea profesorilor s-au prezentat in centrele de examinare pentru a participa la... examen!"

"Greva ridicola" scrie si Romania libera, care constata ca bugetarii au dovedit ca sunt solidari unii cu altii numai in... teorie! Asa se face ca, de fapt, greva generala va fi doar o suma de greve particulare, care vor avea un impact mult mai mic decat cel preconizat de liderii sindicali.

Cotidianul scrie: Ziua I a marilor proteste - disperare la pensionari, amorteala si frica la bugetari. "Daca iesi in strada si faci un tur al catorva scoli, spitale sau facultati, realizezi ca, pentru romani, ideea de greva generala si de protest sunt notiuni uitate sau intrate in amortire", scriu jurnalistii de la Cotidianul, citati de NewsIn.

Greva generala si decizia guvernului Boc de a-si asuma raspunderea pentru legile austeritatii in Parlament sunt comentate si in marea presa internationala, care remarca lipsa de entuziasm fata de apelurile sindicale.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Postul Euronews relateaza ca, desi angajatii sectorului de stat afirma ca prima zi de greva a fost un succes, doar cateva zeci de mii au protestat in strada, si nu milionul de bugetari asteptat de sindicate.

Si Associated Press scrie despre zeci de mii de protestatari din numeroase domenii de activitate, plus pensionari, dar mentioneaza si ca numarul celor care au iesit la proteste este cu mult mai mic decit cel sperat de liderii sindicali.

Agentia The Canadian Press subliniaza nemultumirile din sistemul sanitar si relateaza despre criza de medicamente si materiale sanitare din spitale. Agentia citata scrie ca angajatii sectorului sanitar doresc demisia guvernului.

The Irish Times
scrie ca numeroase voci care considera ca reducerile salariilor si pensiilor ii afecteaza in primul rind pe cei saraci cer cu insistenta renuntarea la aceste masuri si cresterea taxelor pentru cei bogati.

Citeste si:
Povestea zilelor săptămânii. Caracteristica fiecărei zile a săptămânii
Povestea zilelor săptămânii....

Sub titlul "Romania in criza - o greva generala istorica pentru tara", publicatia franceza Le Post enumera domeniile care vor fi afectate direct de greva pe termen nelimitat.

Agentia italiana AP Com noteaza ca planul de austeritate depus de Guvern la Parlament este considerat necesar pentru mentinerea termenilor acordului cu Fondul Monetar International.

Cititi si: Romania in greva - Va urma!

Salariile ar putea sa scada cu 30-50% in 2011!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.