Un barbat din Galati este primul pacient prins cu un concediu medical in neregula, dupa intrarea in vigoare a noii metodologii. Medicul care i-a eliberat adeverinta a fost amendat de Casa de Asigurari de Sanatate pentru ca nu avea acte doveditoare pentru asigurarea pacientului.
Traian Boteanu, in varsta de 29 de ani, lucreaza ca inginer la Directia Judeteana pentru Sport. Barbatul a solicitat saptamana trecuta trei zile de concediu de odihna, insa nu i-au fost aprobate de directorul institutiei unde lucreaza. Angajatul a dus ulterior la locul de munca o adeverinta de concediu medical, cu diagnosticul de gastrita. Directoarea institutiei a solicitat insa Casei Judetene de Asigurari de Sanatate sa verifice daca barbatul este intr-adevar bolnav, informeaza NewsIn.

Bolnavii "inchipuiti", sanctionati de stat


"Medicul care a eliberat adeverinta de concediu medical a fost amendat de Casa de Asigurari de Sanatate cu suma 5.000 de lei - respectiv 2.500 de lei daca amenda e platita in 24 de ore - pentru ca eliberase adeverinta fara sa detina la dosar un act care sa dovedeasca faptul ca solicitantul avea calitatea de asigurat", a declarat vineri directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate din Galati, Olimpia Buzia.

Esti bolnav? Statul "te cauta" acasa

Noul sistem de acordare a concediilor medicale a fost pus in aplicare din 15 mai, data de la care pacientii care vor concediu medical sunt nevoiti sa completeze o declaratie pe proprie raspundere, prin care se angajeaza sa fie la domiciliul indicat.
Prin aceeasi declaratie, pacientul se angajeaza sa fie prezent la adresa indicata si ia la cunostinta faptul ca poate fi vizitat de reprezentantii platitorilor de indemnizatie in intervalele orare 8-11, 12-17 si 18-20. Pacientul va semna de asemenea ca este de acord ca in cazul nerespectarii conditiilor sa i se sisteze plata indemnizatiei.

Dupa control, se va incheia un proces verbal in care se va constata prezenta sau absenta pacientului de la domiciliu. Ministrul Sanatatii a precizat ca prezenta reprezentantilor politiei la actiunile de control va fi solicitata de catre cei care verifica "in situatii care implica existenta atingerii ordinii sau linistii publice".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.