Decizia Colegiului Medicilor, prin care lui Ciomu i s-a interzis practicarea medicinei, a fost anulata de instanta, pentru ca este nejustificata si depaseste decizia penala din cazul Ciomu, care a stabilit ca medicul are interdictie sa practice chirurgia urologica, nu medicina in general.
"Practic, prin emiterea deciziei numarul 2, din 30 ianuarie 2009 (prin care lui Ciomu i s-a retras calitatea de membru al Colegiului - n.r.), paratul (Colegiul Medicilor Bucuresti - n.r.) a extins in mod nejustificat si nelegal intinderea masurii de siguranta aplicata de instanta penala, desi dispozitiile erau clare sub acest aspect, astfel ca Tribunalul constata ca prin aceasta decizie i s-a produs reclamantului o vatamare a drepturilor sale profesionale, care nu poate fi inlaturata decat prin anularea actului", se arata in motivarea TB, prin care a fost anulata hotararea CMB.

Tribunalul Bucuresti arata, in motivarea deciziei prin care a anulat hotararea CMB, ca prin sentinta penala care il privea pe Naum Ciomu s-a aplicat masura de siguranta, aceea prin care i s-a interzis sa mai fie medic primar chirurg urolog, dar i s-a permis sa practice medicina, in general. "Cu privire la aceasta masura, instanta penala a precizat in considerentele hotararii, in mod expres, <<ca masura de siguranta nu va privi profesia de medic in sens larg, ci pe cea de chirurg urolog, in exercitarea acesteia din urma fiind savarsita infractiunea>>", sustin magistratii.

"Desi emisa in scopul punerii in executare a sentintei penale care il viza pe medicul Ciomu, decizia Colegiului Medicilor din Bucuresti excede dispozitiilor instantei intrucat (...) s-a constatat incetata de drept calitatea reclamantului de membru al Colegiului Medicilor din Romania, ceea ce constituie o punere in imposibilitatea de a mai exercita profesia de medic, in general, in Romania, potrivit legii privind reforma in domeniul sanatatii”, noteaza instanta, in motivare.

De asemenea, magistratii Tribunalului Bucuresti noteaza, in motivare, ca Naum Ciomu a depus la dosar documente din care reiese ca are si alte specializari in medicina, in afara de cea de chirurg urolog. In consecinta, sustine instanta, Ciomu are tot dreptul sa exercite celelalte specializari, "calificarea sa in aceste domenii nefiind contestata".

Tribunalul Bucuresti a decis, in decembrie 2009, sa admita cererea facuta de Naum Ciomu, medicul condamnat in 2007 pentru malpraxis, si, in consecinta, sa anuleze hotararea Colegiului Medicilor Bucuresti, prin care i-a fost retrasa medicului calitatea de membru CMB si i s-a interzis sa practice medicina. De asemenea, prin aceeasi hotarare din decembrie 2009, instanta a obligat Colegiul sa ii plateasca lui Ciomu cheltuieli de judecata in valoare de 1.500 de lei.

Colegiul Medicilor Bcuuresti a atacat cu recurs decizia Tribunalului Bucuresti, procesul urmand sa fie reluat, la Curtea de Apel Bucuresti, pe 12 aprilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.