Pelicula "Concertul" ("Le concert"), regizata de Radu Mihaileanu, a fost rasplatita cu doua premii la gala Cesar 2010, desfasurata sambata seara la Teatrul Chatelet din Paris si dominata de filmul ""Un prophte", care a castigat la nu mai putin de noua categorii.
Filmul regizorului roman, coproductie Franta-Romania-Italia-Belgia, a fost declarat castigator la categoriile Cel mai bun sunet si Cea mai buna muzica originala, informeaza NewsIn.

Realizat dupa un scenariu cu accente comice semnat tot de Mihaileanu, filmul are ca subiect povestea unui dirijor care, la 25 de ani dupa ce a fost dat afara de sovietici din orchestra Teatrului Balsoi, pe motiv ca refuzase sa concedieze instrumentistii evrei, gaseste o solutie pe cat de surprinzatoare, pe atat de indrazneata pentru a canta din nou alaturi de fostii sai colegi. Din distributie fac parte, printre altii, actorii romani Valentin Teodosiu, Vlad Ivanov si Maria Dinulescu.

Tot la gala Cesar 2010, filmul "Henri-Georges Clouzot’s Inferno", realizat de Ruxandra Medrea si Serge Bromberg, a fost declarat castigator la categoria Cel mai bun documentar. Productia are ca subiect un film neterminat al celebrului cineast francez Henri-Georges Clouzot, care a avut-o ca protagonista pe actrita austriaca Romy Schneider.

Filmul "Un prophète", nominalizat la Oscar si premiat la Cannes, a obtinut Cesarul 2010 pentru cel mai bun film francez al anului, cel mai bun regizor (Jacques Audiard), cel mai bun actor in rol principal (Tahar Rahim), cel mai bun actor in rol secundar (Niels Arestrup), cel mai promitator tanar actor (Tahar Rahim), cel mai bun scenariu original, cea mai buna imagine, cel mai bun montaj si cele mai bune decoruri. Pelicula prezinta drama unui tanar arab ajuns intr-o inchisoare din Franta.

La categoria Cea mai buna actrita in rol principal, castigatoare a fost desemnata Isabelle Adjani, datorita prestatiei din "La journee de la joupe", iar premiul Cesar 2010 pentru cel mai bun rol secundar feminin i-a revenit Emmanuellei Devos, pentru "A l'Origine".
Cel mai bun film strain a fost desemnat "Gran Torino", regizat de Clint Eatswood si tot cu el in rolul principal.

Premiile Cesar, cele mai importante distinctii acordate de industria cinematografica din Franta, au ajuns acesta la editia 35.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.