Europarlamentariii PSD Daciana Sarbu si Catalin Ivan au initiat saptamana aceasta o declaratie scrisa privind amenintarea distrugerii patrimoniului national prin exploatarea miniera cu cianuri in zona Rosia Montana.
Eurodeputatii solicita interventia Comisiei Europene pentru oprirea acestui tip de exploatare miniera care ar putea periclita o parte din patrimoniul antropic si natural european. Declaratia poate deveni pozitia Parlamentului European, daca va fi semnata in termen de trei luni de cel putin jumatate dintre membrii PE (cel putin 376 n.red.), arata www.stiriong.ro.

Daciana Sarbu si Catalin Ivan solicita, prin Declaratia scrisa, interventia Comisiei Europene "pentru a se opri, si nu doar suspenda, acest tip de exploatare miniera care ar putea periclita o parte din patrimoniul antropic si natural european". Totodata, executivul comunitar e indemnat sa monitorizeze evolutiile privind aprobarea proiectului Rosia Montana Gold Corporation si sa verifice pertinenta studiilor de impact.

Declaratia va fi trimisa de Presedintele PE parlamentelor statelor membre ale Uniunii Europene.

In incipitul declaratiei semnate de catre eurodeputatii romani, acestia argumenteaza prin mai multe puncte de ce considera ca este oportuna interzicerea exploatarii Rosia Montana:

  • Importanta economica, socio-culturala si istorica a zonei Rosia Montana este una inestimabila atat pentru Romania cat si pentru Uniunea Europeana, considera Sarbu si Ivan.
  • Folosirea tehnologiilor pe baza de cianuri si exploatarea la suprafata, pun in pericol mediul, sanatatea umana si vestigiile istorice,
  • De asemenea, turismul poate fi o alternativa pentru valorificarea potentialului natural si antropic al zonei, in contextul in care, in urma sapaturilor arheologice, Rosia Montana se contureaza a fi unul dintre cele mai mari centre miniere ale lumii romane.
  • Beneficiile comunitatii din zona, in cazul aprobarii proiectului de exploatare cu cianuri sunt nesigure, iar efectele in termeni sociali ar fi imposibil de contrabalansat in conditiile in care numarul somerilor va creste masiv dupa finalizarea exploatarii.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.