Comercializarea si livrarea plantelor al caror consum are efecte halucinogene a fost interzisa printr-un proiect de modificare a Legii nr.143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, adoptat marti de Camera Deputatilor.

Proiectul de lege a fost initiat de catre o serie de deputati PSD precum Cristian Dumitrescu si Florin Iordache, precum si de independentul Tudor Ciuhodaru si prevede ca "vanzarea, punerea in vanzare, comercializarea, distribuirea, livrarea produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinatii din plante cu efect halucinogen sau euforic este interzisa". Incalcarea acestei interdictii este sanctionata cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar tentativa se pedepseste, transmite Newsin.

Punctul de vedere al Guvernului fata de acest proiect a fost negativ, secretarul de stat pentru Relatia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, sustinand ca, in cursul zilei de miercuri, Guvernul va adopta o Ordonanta de Urgenta care va interzice aceste substante, ordonanta ce va avea ca fundament punctele de vedere exprimate de Ministerul Sanatatii, Agentia Nationala Antidrog, Inspectoratul General al Politiei, Ministerul Agriculturii si Facultatea de Medicina si Farmacie. "Ne dorim sa gasim solutia cea mai buna", a spus Iliescu precizand ca Executivul a depus o notificare in acest sens si la Comisia Europeana.

In schimb, deputatul PSD Cristian Dumitrescu a sustinut ca Parlamentul nu ar trebui sa renunte la dreptul sau de a legifera asteptand Guvernul sa emita ordonante de urgenta pentru un domeniu sau altul. "Sa adoptam proiectul, iar Guvernul sa-l aplice. Altfel nu facem decat sa vedem in continuare oameni care-si pun viata in pericol", a solicitat social-democratul.

O atitudine mai nuantata a avut deputatul PDL Sever Voinescu care, desi a spus ca grupul sau sustine proiectul si necesitatea interzicerii plantelor etnobotanice, a avut rezerve fata de articolul din lege care stipuleaza ca lista cu plantele interzise poate fi modificata prin ordin al ministrului Sanatatii aratand ca astfel se instituie un dublu regim juridic pentru substantele interzise si cele aflate sub supraveghere: unele stabilite prin lege si altele prin ordin al ministrului. "De buna credinta, ne repezim cu diverse initiative legislative pionieresti tulburand cu totul sistemul Legii 143", a spus Voinescu in plen, adaugand ca deputatii ar trebui sa astepte ordonanta Executivului.

Totusi, legea a fost adoptata cu 226 de voturi pentru, unul singur impotriva si trei abtineri. Camera Deputatilor este decizionala pentru aceasta lege, dupa ce actul a trecut si de Senat in noiembrie 2009. Legea merge la promulgare la Presedintie.

Se vor certa Boc si EBA pentru legalizarea drogurilor?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.