15.000 de posturi in invatamant trebuie sa dispara pana la data de 1 septembrie. Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ca au de unde sa taie posturile. Sindicatele se tem, insa ca masurile ministerului ar putea da peste cap sistemul de invatamant, informeaza Realitatea.net.
Dupa taierea celor 15.000 de posturi, o varianta ar fi ca profesorii ramasi sa predea mai multe ore. In prezent norma unui dascal este de 18 ore pe saptamana, dar sindicalistii spun ca Ministerul Educatiei poate propune majorarea normei la 20 de ore, printr-o Ordonanta de Urgenta care sa modifice Statutul cadrului didactic, explica Realitatea.

In unele scoli ar putea fi comasate clasele. De exemplu, din trei clase cu cate 20 de elevi s-ar putea face doua clase a cate 30 de elevi, numar maxim prevazut de lege. In acest caz, activitatea profesorilor este restransa. Asta inseamna ca unii titulari vor pleca la alte scoli, in locul suplinitorilor.

O alta varianta ar fi ca directorii de scoli sa nu mai fie degrevati de ore. Potrivit sindicatelor, aproape 15.000 de directori nu isi fac norma iar in locul lor predau suplinitorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.