Numarul maxim de posturi finantat pentru invatamantul preuniversitar de stat va scadea, in 2010, cu 15.000, potrivit unei ordonante de urgenta, publicata ieri in Monitorul Oficial.
Cel mai semnificativ ar urma sa scada numarul maxim de posturi finantat din bugetele proprii ale consiliilor judetene, de la 307.159, la 292.544, arata NewsIn.

Numarul maxim de posturi din invatamantul preuniversitar finantat din bugetele consiliilor locale va scadea de la 14.518, in ianuarie-august, la 14.133, in septembrie-decembrie.

In Bucuresti, numarul maxim de posturi va scadea de la 24.641, in primele opt luni, la 24.365, in perioada septembrie-decembrie.

Ordonanta a fost aprobata in sedinta de guvern din 23 decembrie, prima care a avut loc, dupa investirea noului cabinet Boc.

Sindicatele: Nu se poate face educatie in aceste conditii in Romania

Reducerea cu 15.000 a numarului maxim de posturi finantat, anul viitor, pentru preuniversitarul de stat este dezaprobata de catre sindicate, care spun ca se inregistreaza deja un deficit de cadre didactice si ca, in aceste conditii, in Romania nu se poate face educatie.

"Stiam ca se discuta aceasta masura la minister. Noi nu am fost de acord cu o astfel de masura, mai ales ca am mai redus 20.000 de posturi la sfarsitul lunii septembrie. Domnul Boc vrea sa-si faca reducerea de personal din domeniul public tot pe seama invatamantului si, probabil, a sanatatii. Amintim ca, in acest moment, noi nu avem oameni pe toate posturile. Cu aceasta ordonanta se vrea, de fapt, marirea numarului de elevi din clase, pentru a se putea disponibiliza personal", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu. Liderul Federatiei "Spiru Haret" crede ca aceasta decizie a Executivului ar putea duce la actiuni de protest.

Problema deficitului de cadre didactice este invocata si de presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea. "Sunt consternat. Am fost la toate discutiile cu reprezentantii guvernului si nu s-a pus problema unor asemenea cifre. Suntem singurul sector bugetar, in ultimul an, numarul de posturi a fost redus cu 20.000 si nu vad unde si cum s-ar putea repeta situatia anul viitor. In mediul rural, exista cazuri de cate patru clase cu un singur cadru didactic. In modul acesta, nu se poate face invatamant in Romania", a declarat Cornea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.