Ziarul Curentul a aruncat ieri o bomba in presa romana: insusi seful ANI, Catalin Macovei, a fost supus unui santaj de presa executat prin intermediul a doi cunoscuti fosti ziaristi transformati in traficanti de informatii si agenti de influenta. Este vorba despre Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac.
Curentul a publicat stenograma unei inregistrari din care reiese ca Sorin Rosca Stanescu l-ar fi santajat pe Catalin Macovei, fostul sef ANI, pentru a afla informatii despre conturile din strainatate ale ministrilor PDL Adriean Videanu, Vasile Blaga si Radu Berceanu. Intalnirea santajista a fost aranjata de catre Bogdan Chireac. Cei doi jurnalisti au confirmat veridicitatea acestei inregistrari, insa, potrivit Romania Libera, fiecare are o interpretare proprie a continutului acesteia. Astfel, Bogdan Chireac sustine ca el s-a aflat intamplator la intalnire si nu a fost atent la ce au discutat Rosca Stanescu si Macovei.

Ziarul Curentul a pus la dispozitia opiniei publice transcrierea si inregistrarea audio a acestei stenograme, care dateaza din data de 25 septembrie. Conform Curentul, aceasta stenograma demonstreaza "nivelul de disperare si josnicie la care se complac executantii mogulilor de presa cu interese politice". Toate acestea in conditiile in care recent, directorul SRI, George Maior, a confirmat ca exista scurgeri de informatii ale servicilor secrete care in final sfarsesc in presa sau pe bloguri.

Aceasta inregistrare ridica de asemenea, serioase semne de intrebare in privinta unor respectabili "monstri sacri" ai jurnalismului romanesc: este vorba de doua "etaloane" de deontologie, formatori de opinie ai televiziunii publice nationale, TVR, ai postului Realitatea TV si ai Antenelor 1, 2 si 3: Bogdan Chirieac, de asemenea fost redactor-sef al ziarului "Gandul", si Sorin Rosca Stanescu, fostul director general al ziarului "Ziua".

Curentul explica santajul la care s-au pretat cei doi reputati jurnalisti: un pretins imprumut nedeclarat de 100.000 de euro de la un camatar. Documentele secrete din arhiva ANI pe care le solicita intermediarii coalitiei anti-Basescu, sub amenintare, sunt conturile celor trei ministri numiti mai sus, si mai ales cel al ministrului de Interne, Vasile Blaga. Pe parcursul tentativei nereusite de santaj, atat Sorin Rosca Stanescu, cat si Bogdan Chireac sugereaza ca nu pot fi prinsi daca mentin totul in secret. Chireac garanteaza pentru Rosca si Rosca garanteaza pentru Chirieac.

Cei doi au de altfel o bogata experienta similara. Pe vremea regimului comunist, Rosca a fost informator al Securitatii sub numele de cod Deleanu si H15, iar Bogdan Chireac, desi a fost cercetat de CNSAS pentru mai multe note olografe intocmite pe cand era ghid BTT, a fost facut scapat de Colegiul institutiei compromise, aceeasi care ii daduse lui Rosca Stanescu verdict de necolaborare cu politia politica, in ciuda evidentelor, aminteste Curentul.


Catalin Tolontan: "Sunt brokerii de putere"



Potrivit Romania Libera, Chireac paseaza responsabilitatea catre Rosca Stanescu: "Unde este santajul in ceea ce ma priveste?! Vedeti cine si ce a spus". La randul sau, Rosca Stanescu sustine ca nu l-a santajat pe Macovei, ci doar si-a facut meseria de jurnalist incercand sa obtina informatii pe care sa le publice. Presedintele ANI, Catalin Macovei, a recunoscut convorbirile, dar nu a vrut sa comenteze continutul acestora. Pana in acest moment nu se cunoaste cine a facut inregistrarile, desi exista indicii ca aparatura a fost purtata de presedintele ANI.

Catalin Tolontan, un jurnalist recunoscut pentru conduita sa deontologica (n.r. Tolontan este cel care a lansat ancheta in "Cazul Ritzi"), face astazi o analiza critica complexa, la adresa profesionalismului celor doi cunoscuti jurnalisti.

"Initiatorul dialogului, SRS sustine ca nu e vorba de nici un santaj si ca el a dorit doar sa culeaga informatii. In orice cod de conduita jurnalistica iti este interzis sa ameninti o sursa. A culege date prin santaj e la fel de inutil cu a obtine informatii prin tortura(...) Din acest punct de vedere, demersul lui Sorin Rosca Stanescu este total in afara culturii ziaristice. Ca membru in conducerea Asociatiei Jurnalistilor Romani cred ca e timpul sa actionam, ca si CRP si celelalte organizatii profesionale sau de autoreglementare. Interesul declarat explicit al lui SRS este acela de a-i stringe de oua pe Berceanu, Blaga si Videanu ca aliati ai lui Traian Basescu. Desi vorbeste in inregistrare despre <<interesul publicului de a avea informatii>>, SRS actioneaza ca exponentul ziaristului care si-a abandonat regulile, dar nu intr-un mod deconcertat, ci pentru a deveni parte in lupta politico-economica in care el s-a inrolat cu stiinta intimidarii si cu toate informatiile pe care le detine", comenteaza cu aciditate, pe blogul sau, Catalin Toloontan.

"La emisiunea lui Radu Moraru de marti seara, Bogdan Chireac a spus ca <nu vad unde este santajul> si i-a periat indelung si pe SRS si pe Macovei. Omul isi face profesia de mijlocitor pina la capat, credincios statutului de personaj prins intre lumi, cind analist, cind <director de ONG>, in fond un agent de influenta nedeclarat", observa in aceeasi masura critica, Catalin Tolontan.

"Chireac este lubrifiantul prin care politicienii si presa fac comert cu prestatii reciproce. Ca el sunt mii in Romania, vorbim doar despre cei de la virf!, in infinite domenii. Ei obtin dividendele ingenunchiarii autoritatii in fata intereselor private. Sunt brokerii de putere"
, adauga acesta.

Impotriva criticilor venite la adresa sa, S. R. Stanescu are un cuvant de spus, pe care il posteaza pe site-ul sau: "Le aduc la cunostinta tuturor jurnalistilor care, de-a lungul timpului, s-au erijat in deontologi, judecandu-i si punandu-i uneori la zid pe colegii de breasla, ca, dupa mai bine de patru ani, din momentul in care Evenimentul Zilei m-a acuzat, in mod explicit, ca sunt un santajist – eu si ziarul Ziua, la conducerea caruia ma aflam – printr-un proces ramas definitiv si printr-o sentinta irevocabila, Justitia a stabilit contrariul".


COM: “Modul de abordare a celor doi incalca statutul jurnalistului si principiile de baza ale oricarui cod deontologic si-i descalifica din postura de jurnalisti”


Conventia Organizatiilor de Media condamna public comportamentul lui Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac dupa cum se arata intr-un comunicat de presa dat astazi publicitatii.

Autenticitatea inregistrarii a fost deja confirmata de SRS, BC si presedintele ANI. Concret, SRS si BC pot fi considerati autorii unei tentative de santaj asupra unui demnitar public. Ei incearca sa-l constranga pe presedintele ANI sa puna in miscare prioritar mecanismele de verificare ale unei agentii de stat impotriva unor anumiti politicieni si sa “scurga” eventualele rezultate catre SRS si BC, subliniaza organizatia de presa.

Totodata, SRS si BC se dovedesc a fi in posesia unor informatii compromitatoare despre Catalin Macovei, dar aleg sa priveze publicul de aceste informatii, pentru a obtine alte avantaje. Intentia celor doi ziaristi nu este aflarea adevarului ci obtinerea cu orice pret a unor informatii compromitatoare despre anumiti politicieni aflati in functii de conducere.

Modul de abordare a celor doi incalca statutul jurnalistului si principiile de baza ale oricarui cod deontologic si-i descalifica din postura de jurnalisti. Avind in vedere lunga lor cariera in presa si consistenta mediatizarea a celor doi sub titulatura de “jurnalisti” si “formatori de opinie”, consideram ca fapta lor aduce grave prejudicii oricarui jurnalist care vrea sa-si indeplineasca munca profesionist si onest. Presa critica si de investigatie este confundata cu manipularea si santajul, se arata in acelasi comunicat public.

COM recomanda astfel, institutiilor media care au contracte de prestari servicii media cu SRS si BC sa prezinte o pozitie publica fata de fapta celor doi si sa-si informeze publicul cu privire la acest caz. De asemenea, organizatia solicita ANI sa prezinte o pozitie oficiala in acest caz si sa dea publicitatii elementele cu care s-a incercat santajarea presedintelui ANI.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.