Peste 800.000 de salariati din administratia publica, sanatate si invatamant isi vor inceta astazi activitatea, astfel incat copiii nu vor merge la lectii, spitalele nu vor face internari decat in regim de urgenta, iar vamile, ghiseele caselor de pensii ori ale primariilor vor fi inchise.
Astfel, astazi vor fi inchise directiile generale de finante publice, administratiile financiare, directiile de colectare taxe, casele de pensii, somaj, primariile si vamile. In unele scoli, gradinite si crese se va asigura doar supravegherea copiilor, dar nu se vor face lectii, arata NewsIn.

Din administratia publica vor fi paralizate pe parcursul zilei de luni consilii judetene, prefecturi, case de pensii, directii de asistenta sociala, garda de mediu, inspectoratele de munca, agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca, directiile de statistica, directiile de cultura, birourile de evidenta persoanelor, politia comunitara, protectia consumatorilor trezoreriile si directiile generale de finante. "In total, este vorba de peste 800.000 debugetari din sanatate, invatamant, administratie publica si locala", a declarat pentru NewsIn Razvan Bordeianu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Locala din cadrul SED LEX.

Potrivit presedintelui Aliantei Nationale a Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, greva de luni este cea mai mare greva generala din istoria Romaniei moderne. "Din administratie vor participa la greva generala peste 85.000 de persoane, care sunt afiliate la SED LEX", a declarat Marica pentru NewsIn.

Spitalele nu vor face internari pentru cazurile curente, iar urgentele vor fi probabil asigurate de medicii care nu sunt membri ai SANITAS, conform presedintelui SANITAS, Marius Petcu.

"Avem 100.000 de semnaturi ale membrilor SANITAS pentru participare la greva, fie pentru a protesta fata de legea salarizarii, sau impotriva problemelor din sistem. Luni, cel putin membrii SANITAS isi vor intrerupe activitatea. Urgentele ar putea fi asigurate de cei care nu sunt membri ai federatiei noastre, dar care vor beneficia si ei de drepturile pe care noi le vom obtine", a declarat Marius Petcu pentru NewsIn.

Aproximativ 120.000 de salariati din sanatate vor intra in greva.

Politistii vor lucra luni, insa cu banderole albe pe mana, a anuntat presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, Paraschiv Toader.

"Nu se va lucra in nicio institutie bugetara, singurii care isi vor indeplini sarcinile de serviciu sunt politistii si cadrele medicale din cadrul serviciilor de urgenta, care, prin lege, nu isi pot intrerupe activitatea. Ei vor purta o banderola alba pe brat in semn de protest”, a precizat pentru NewsIn presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea.

Elevii care vor veni, luni, la scoala vor fi supravegheati, la fel se va intampla si in crese si internate, unde se va asigura si masa zilnica. Cu toate acestea, profesorii si-au anuntat elevii, inca de vineri, sa nu se prezinte luni la scoala.

Vor fi supravegheati in acelasi mod si detinutii din penitenciare, iar in spitale nu vor fi primiti pacienti noi la tratament sau investigatii.

Sindicatele care fac parte din Aliata Bugetarilor numara peste 800.000 de membri din cei aproximativ 1,4 milioane de bugetari din Romania. Acestea sunt FSLI, Federatia Alma Mater si Federatia “Spiru Haret”, din sistemul de educatie, Federatia Sanitas, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Locala, Federatia Sindicatelor din Administratia Publica "Publisind", Federatia Nationala a Sindicatelor din Finante, Federatia Nationala a Sindicatelor din Munca si Solidaritate Sociala, Federatia Nationala a Statisticienilor, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor si Sindicatul National al Politistilor.

Sindicalistii sunt nemultumiti de scaderea veniturilor angajatilor din sistemul bugetar odata cu intrarea in vigoare a Legii unitare de salarizare, de trimiterea in concediu neplatit timp de 10 zile a salariatilor din domeniul public in perioada octombrie - decembrie 2009 si de concedierea unui numar mare de salariati anuntata pentru anul 2010, se arata intr-un comunicatul emis de Alianta Bugetarilor.

Alianta Bugetarilor a stabilit un amplu calendar de proteste, printre actiunile anuntate numarandu-se pichetarea sediilor PD-L si PSD, pe 30 septembrie, greva generala pe 5 octombrie si miting pe 7 octombrie.

Prima actiune de protest organizata de Alianta Bugetarilor a fost pichetarea Palatului Parlamentului, chiar in ziua asumarii raspunderii de catre guvern pe Legea salarizarii unitare, Legea educatiei nationale si Legea privind reorganizarea institutiilor publice.

Greva de luni va fi urmata de proteste de strada programate sa aiba loc, miercuri, in Capitala. [Peste 1000 de politisti vor participa miercuri la mitingul bugetarilor din Piata Victoriei]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.