Dupa cazul Ciomu, inca un medic este condamnat pentru o interventie chirurgicala gresita: doi ani de inchisoare si despagubiri in valoare de 500.000 euro.
In 2005, medicul Traian Romeo Ursu, de la Spitalul de Ortopedie Foisor din Capitala, a efectuat o operatie soldata cu un handicap locomotor pentru un pacient pe nume Dan Dragomir, anunta Adevarul. A urmat ca la inceputul acestui an, medicul, in varsta de 46 de ani, sa fie condamnat la doi ani de inchisoare, cu suspendare, dar si la plata unor daune de 500.000 de euro, pentru vatamare corporala din culpa a victimei in varsta de 35 de ani.

  • Baie de sange-Handicap de gradul II
In 2005, chirurgul Traian Ursu s-a confruntat cu una dintre cele mai complicate interventii pe coloana. Pentru prima data in Romania, medicul, doctor in stiinte medicale si cu diploma la universitatile din Cambridge si Abeerden, experimenta un nou tip de proteza discala intr-o operatie de hernie de disc. In timpul interventiei, medicul specialist ar fi lovit prea tare cu ciocanul ortopedic intr-un departator infipt in coloana vertebrala a pacientului, iar sangerarea masiva a dus la oprirea interventiei chirurgicale. A urmat ca medicul sa abandoneze operatia de disc.

  • "M-au folosit drept cobai iar acum sunt handicapat"
"M-au pus sa semnez o hartie de consimtamant fara insa a-mi explica riscurile sau metoda de abordare. Nu as fi acceptat niciodata o astfel de interventie. M-am trezit dupa nu stiu cate ore, la Reanimare, dupa ce am scapat de moarte ca prin urechile acului", isi aminteste pacientul, scrie Ultima Ora. Acesta marturiseste ca a ramas cu sechele grave: o taietura imensa pe burta si continuata pe piciorul stang, la care se adauga faptul ca laba piciorului stang ii e paralizata, iar toate organele interne si-au modificat pozitia.

"Consider ca am fost grav vatamat de catre medicul Traian Ursu, care mi-a facut o operatie gresita. Prin acest act iresponsabil, acest doctor a dovedit o incompetenta crasa si incalcarea flagranta a drepturilor omului. Acest medic nu avea competenta legala sa efectueze o asemenea interventie prin abord retropeneal (prin stomac) si m-a folosit pe mine drept cobai uman", reclama pacientul.

In prezent, documentele puse la dispozitie de catre pacient releva faptul ca acesta prezinta handicap de gradul II: deficit motor si chiar "sindrom coada de cal". In termeni medicali, aceasta afectiune "poate duce la pierderea controlului vezical, fecal si dereglarea functiilor sexuale. Necesita interventie medicala imediata". Pe baza documentelor, Dan Dragomir a cerut o expertiza medico-legala si a facut plangere la Parchet impotriva chirurgului Ursu, iar dupa patru ani de ancheta si judecata, medicul a fost condamnat.

  • Medicul: "La mijloc este o smecherie"
Desi admite ca "situatia s-a complicat", chirurgul Traian Ursu sustine ca la mijloc este "o smecherie": "S-a intamplat nenorocirea aia vasculara. E o complicatie care poate sa apara oricand. Un lucru pe care nimeni nu a dorit sa se intample. (...) In maximum cinci la suta din cazuri apar complicatii", sustine acesta. In prezent, Traian Ursu Romeo opereaza in continuare la Spitalul Foisor, aproximativ 140-150 de interventii pe coloana vertebrala, pe an.


Cititi mai multe in Adevarul


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.