In primul an de aderare, 2007, Romania se clasa pe primul loc in Uniunea Europeana in ce priveste mortalitatea infantila, cu 12 nascuti sub un an decedati la mia de nou-nascuti, de aproape trei ori mai mult decat media inregistrata pe ansamblul blocului comunitar.
Datele pe ansamblul UE au fost inregistrate in 2006, cand rata mortalitatii infantile era de 4,7 la mie, precizeaza Biroul european de statistica, Eurostat, relateaza NewsIn.

Bulgaria, cu o rata a mortalitatii in randul copiilor sub un an de 9,2 la mie si Letonia, cu 8,7 la mie, urmeaza Romania in clasamentul tarilor UE cu cele mai mari niveluri ale mortalitatii infantile. In schimb, cele mai mici rate ale mortalitatii infantile au fost inregistrate in Luxemburg (1,8 la mie), Suedia (2,5 la mie) si Finlanda (2,7 la mie).

Rata mortalitatii infantile s-a redus in UE de sase ori in ultimii 40 de ani, in timp ce in Romania scaderea era de 3,7 ori, fata de anul 1965, cand rata mortalitatii infantile era de 44,1 copii sub un an decedati la mia de nascuti vii. In 1985, rata scazuse la doar 25,6 la mie.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), mortalitatea infantila din Romania se mentinea semnificativ peste media din UE si in iulie 2009, in conditiile in care 185 de copii cu varsta sub un an au decedat in iulie, iar rata mortalitatii infantile era de 8,8 la mie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.