Persoanele sanatoase care iau aspirina pentru a preveni atacurile de cord prezinta un risc ridicat de a suferi hemoragii interne, avertizeaza cercetatorii scotieni.
Pentru a se mentine sanatoase, milioane de persoane iau zilnic o doza de aspirina. Rezultatele unui studiu realizat de cercetatorii scotieni, citat de The Telegraph, arata ca persoanele sanatoase care iau aspirina nu isi reduc seminificativ riscul unui atac de cord, ci, in schimb, prezinta un risc de doua ori mai mare de a fi internate in spital din cauza unei hemoragii interne.

Astfel , descoperirile cercetatorilor indica faptul ca, in cazul persoanelor sanatoase, riscurile administrarii de aspirina depasesc beneficiile. Totusi, medicii incurajeaza pacientii care deja au suferit un atac de cord sa ia in continuare acest medicament, relateaza NewsIn.

Rezultatele studiului au fost prezentate la congresul Societatii Europene de Cardiologie care a avut loc in Barcelona. "Cercetarea noastra sugereaza ca aspirina nu ar trebui prescrisa populatiei generale. Apirina produce o reducere a problemelor de sanatate, insa problema este ca produce o crestere a riscului de sangerare interna, care poate provoca decesul", potrivit prof. Gerry Fowkes de la Wolfson Unit for Prevention of Peripheral Vascular Disease din Edinburgh.

Potrivit medicilor, este binecunoscut faptul ca aspirina reduce riscul de probleme cardiovasculare, insa aceste beneficii trebuie puse in balanta cu riscul crescut de hemoragii interne.

Studiul a fost efectuat in Scotia, pe 29.000 de persoane, cu varste cuprinse intre 50 si 75 de ani, care au fost urmarite timp de opt ani. Subiectii studiului au fost impartiti in doua grupuri, fiind tratati cu aspirina sau cu un medicament de tip placebo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.