Social 28 Iulie 2009 13:43
In cazul cercetarii clinicii Sabyc pentru trafic de ovule avocatii apararii au sustinut ca si vedete au donat pentru clinica in cauza, nu doar femei sarace
Avocatii patronulului clinicii Sabyc, Harry Mironescu, ai fiului acestuia pe fiul acestuia, Yair Miron, medic rezident la clinica, si ai Ceciliei Borzea, persoana care se ocupa de relatii cu clientii au sustinut in sedinta de astazi faptul ca mai multe vedete au donat ovule, iar asta nu doar pentru bani.

Tot in sedinta de astazi, in care magistratii Curtii de Apel Bucuresti au judecat recursul impotriva arestarii celor trei persoane in cazul traficului de ovule de la clinica Sabyc, procurorul de sedinta a sustinut ca celulele erau tinute in conditii improprii. Reprezentantul Ministerului Public a afirmat la randul sau ca aceste celule ar fi trebuit verificate o data la trei zile, iar ultima verificare a fost facuta in 8 iulie. Mai mult, procurorul a sustinut ca nivelul azotului din banca de celule trebuie sa aiba 37 de grade, iar acesta avea numai 32,6 in momentul confiscarii probelor.

In replica, avocatul Cazacu a precizat ca banca de embrioni trebuia verificata in 19 iulie, chiar in ziua descinderii procurorilor.

Procurorul i-a acuzat pe reprezentantii clinicii ca sanatatea mai multor tinere donatoare a fost compromisa, acestea suferind de diverse maladii, ca urmare a injectiilor cu hormoni pentru prelevare de ovule. Reprezentantul Ministerului Public a adaugat ca suma de 200.000 de euro confiscata din clinica fusese incasata numai in ultima saptamana.

Harry Mironescu, patronul clinicii Sabyc, le-a spus judecatorilor ca fiul sau nu a facut decat sa asculte dispozitiile primite, precizand ca "de 9 ani am incercat sa organizez un nucleu medical, nu unul criminal". Harry Mironescu a adaugat ca mai multe cupluri de romani care nu aveau bani pentur fertilizare plateau un sfert din suma, iar in locul celeilalte parti din bani donau clinicii ovocitele ramase, cu scopul de "a ajuta alta familie". Mironescu a mai explicat ca in contractul incheiat intre clinica si donatoare nu era stipulata plata unei sume de bani, pentru ca este ilegal, dar era prevazuta plata anumitor cheltuieli necesare donarii de ovocite.

De asemenea, fiul patronului clinicii, medicul rezident Yair Miron, a sustinut in fata judecatorilor ca nu a fost implicat in aceasta donare, el avand o alta specializare, si anume chirurgie plastica. Cecilia Borza, cea de-a treia persoana arestata in acest caz, le-a explicat la randul sau judecatorilor ca nu a facut altceva decat sa isi urmeze fisa postului si nu a racolat nicio donatoare.

Avocatii apararii au indicat faptul ca Yair este infiat de catre medicul Mironescu, el si sotia sa fiind in imposibilitate de a avea copii, aceasta situatie determinandu-l pe Mironescu sa "ajute si alte familii sa aiba copii prin inseminare artificiala".

Tribunalul Bucuresti a emis, pe 20 iulie, mandate de arestare pentru 29 de zile pentru cele trei persoane acuzate ca ar fi "capii" retelei de trafic international de ovule in care este implicata clinica Sabyc. Decizia privind mandatele de arestare pe numele patronului clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiului acestuia, Yair Miron, medic rezident la clinica, si pe numele Ceciliei Borzea, persoana care se ocupa de relatii cu clientii, nu este definitiva.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii au retinut ca Harry Mironescu, in calitate de medic specialist ginecolog si conducator “de facto” al unei clinici private din Capitala, a pus bazele traficului de celule umane. Astfel, Harry Mironescu a beneficiat de sprijinul fiului sau, Yair Miron, in calitate de asociat unic al clinicii private, precum si de conexiunile pe care le avea cu medici din Israel, specialisti in aplicarea tehnicilor de reproducere asistata.

Cecilia Borzea indeplinea, potrivit DIICOT, formalitatile ce presupuneau asigurarea cazarii medicilor, beneficiarilor tehnicilor de FIV si racola direct, sau prin persoane interpuse, tinere, dispuse sa fie supuse tratamentului de stimulare ovariana si prelevare de ovocite.
Pe parcursul activitatii infractionale, la grup au mai aderat si alte persoane, fata de 22 dintre acestea procurorii DIICOT dispunand inceperea urmaririi penale.

De altfel, la momentul descinderii in clinica, anchetatorii au gasit 30 de persoane pregatite pentru realizarea fertilizarii “in vitro”.
Embrionii ce urmau a fi implantati au fost obtinuti in cadrul clinicii ca urmare a fertilizarii ovocitelor prelevate, contra cost, de la donatoare, in perioada saptamanilor anterioare, fara a exista acordul Agentiei Nationale pentru Transplant privind acreditarea acestei activitati, mai arata DIICOT.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a precizat, saptamana trecuta, pentru NewsIn, ca institutia pe care o conduce s-a autosesizat in cazul medicilor romani de la clinica Sabyc, iar sanctiunile vor fi luate dupa ce va primi de la anchetatori concluziile privind traficul de ovule.

Clinica Sabyc a mai fost implicata in cateva scandaluri legate de transplant, de-a lungul celor zece ani de functionare. In 2002, Sabyc a facut obiectul unui scandal in Israel, cand rabinul-sef a luat atitudine in privinta fertilizarii evreicelor cu ovule straine. In 2005, Ministerul Sanatatii a depus o sesizare la Parchetul Capitalei in legatura cu traficul de embrioni umani, insa patronul clinicii, Miron Harry, a negat orice implicare.

Clinica a fost infiintata de o familie de medici israelieni in 1999 si, oficial, a facut pana acum aproximativ 2.000 de inseminari artificiale. De serviciile clinicii au beneficiat sute de cupluri, in special din Israel si Germania, care au platit sume intre 10.000 si 15.000 de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.