Social 14 Iulie 2009 17:35
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a avertizat luni ca, daca reprezentantii Universitatii "Spiru Haret" nu vor accepta ca institutia de invatamant sa intre in legalitate, ministerul va initia o act normativ prin care aceasta sa fie scoasa total in afara legii.
"Eu le-am cerut - si ramanem ferm pe pozitie - sa intre in legalitate (...) Universitatea are o lege de acreditare in care are specializarile pe care legea le-a considerat autorizate provizoriu sau acreditate. O Hotarare de Guvern nu poate anula legea, dar este primul gest al ministerului fata de dorinta noastra de a intra Universitatea in legalitate si, sigur, este posibil ca daca Universitatea nu intelege ca nimeni nu este mai presus de lege, sa initiem o lege si sa intre total in ilegalitate, adica sa nu mai fie acreditata. Adica o lege care sa insemne pana la urma trimiterea spre desfiintare", a declarat Andronescu, precizand ca spera sa nu se ajunga totusi pana acolo.

Ministrul Educatiei a mai spus ca Universitatea "Spiru Haret" va putea organiza admitere pentru anul 2009-2010 daca, in decurs de o saptamana, va indeplini conditiile de intrare in legalitate. "Am urmarit, la aceasta discutie, intrarea in legalitate a universitatii. Astfel, am cerut ca universitatea sa organizeze admitere numai pentru programele atestate. Am mai cerut lista cadrelor didactice care au fost inaintate la gradul de conferentiar si profesor universitar numai cu probarea senatului institutiei, pentru ca acestia sa fie evaluati de minister. Le-am mai solicitat sa ne prezinte documentele necesare evaluarii si modificarea duratelor de studii in conformitate cu prevederile legii, modificare necesara, de pilda, la Facultatea de Drept, care trebuie sa dureze patru ani, nu trei, cum e la <Spiru Haret> acum", a precizat Andronescu, potrivit NewsIn.

Ministrul Educatiei a adaugat ca, pentru rezolvarea problemei studentilor de la "Spiru Haret" care se pregatesc sa-si sustina licenta, va fi redactat un proiect de ordonanta de urgenta, prin care cei care sunt inscrisi in formele de invatamant neacreditate sa poata sustine acest examen la o universitate acreditata. In plus, Universitatea "Spiru Haret" va trebui sa accepte evaluarea externa a institutiei, putand sa aleaga, pentru asta, o agentie de evaluare autorizata.

"In cazul in care universitatea respecta aceste angajamente, in decurs de o sapamana, vom adauga in hotatarea de guvern care listeaza programele de studii acreditate si autorizate provizoriu si facultatile din cadrul Universitatii <Spiru Haret>. In cazul in care, dupa introducerea in hotararea de guvern respectiva, universitatea continua proceduri ilegale, exista posibilitatea legala de a le retrage definitiv acreditarile", a subliniat Andronescu.

Ministerul reproseaza Universitatii "Spiru Haret" faptul ca are programe de studii pentru care nu exista nici autorizare de functionare, nici acreditare (programele ID si fara frecventa), ca functioneaza in locatii pentru care nu s-a facut evaluarea si ca are un numar de profesori prea mic raportat la numarul de studenti (150 de studenti la un cadru didactic, fata de 10-15 in alte universitati).



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.