Social 30 Iunie 2009 15:48
Fostul sef al SRI, Radu Timofte, a fost trimis in judecata de DNA pentru instigare la abuz in serviciu si fals in legatura cu vanzarea unor locuinte de serviciu.
Potrivit unui comunicat DNA, fostul director al Serviciului Roman de Informatii (S.R.I.), este acuzat de instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine un avantaj patrimonial, in forma calificata si doua infractiuni de fals in declaratii, din care una in forma participatiei improprii.

Alaturi de el, mai sunt trimisi in judecata Virgil Turcu, fost sef al Directiei Logistice din cadrul S.R.I., pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma calificata, cat si Dumitru Ionete, fost consilier al adjunctului directorului S.R.I., Gheorghe Robu, ofiter in cadrul S.R.I., Ion Tudor, fost ofiter in cadrul S.R.I., membrii comisiei de verificare a indeplinirii conditiilor legale de vanzare si a oportunitatii vanzarii locuintelor de serviciu, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma calificata.

In perioada septembrie 2004 – martie 2005, Timofte Alexandru Radu, in calitate de director al S.R.I., l-a determinat pe Turcu Virgil, seful Directiei Logistice din cadrul S.R.I., sa-i inchirieze si, ulterior, sa-i vanda in regim subventionat (mult mai mic decat pretul pietei libere) locuinta de serviciu situata in Bucuresti, str. Mihai Eminescu (zona rezidentiala), cu nerespectarea prevederilor legale in materie, arata comunicatul DNA.

In scopul cumpararii locuintei de serviciu, la data de 28 ianuarie 2005, Timofte a intocmit si depus la S.R.I. doua declaratii pe proprie raspundere false (din care una in numele sotiei) in care a consemnat informatii necorespunzatoare adevarului cu privire la situatia sa locativa.

De asemenea, in aceeasi perioada, Turcu Virgil (seful Directiei Logistice din cadrul S.R.I.), Ionete Dumitru, Robu Gheorghe si Tudor Ion (membri ai Comisiei de verificare a indeplinirii conditiilor legale de vanzare si a oportunitatii vanzarii locuintelor de serviciu) nu si-au indeplinit atributiile de serviciu pentru a verifica daca Timofte Alexandru Radu indeplineste toate conditiile legale in vederea cumpararii unei astfel de locuinte.

In aceasta modalitate, S.R.I. a fost prejudiciat cu suma de 210.203,35 RON reprezentand diferenta dintre valoarea de inventar a imobilului in cauza (338.423,48 RON) si pretul de vanzare al acestuia (stabilit la suma de 128.220,13 RON). Echivalentul in euro al pretului platit pentru cumpararea imobilului de Timofte Alexandru Radu era in jur de 35.000 euro, in timp ce valoarea de piata a unui apartament de acest gen, in cursul anului 2005, era in medie de 200.000 euro.

Astfel, in vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului respectiv. Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.