Social 22 Iunie 2009 04:00
Procedura americana de extradare, care nu i se aplica deocamdata lui Mihai Necolaiciuc, retinut pentru incalcarea legii imigratiei, este extrem de complicata si necesita inclusiv acordul secretarului de stat, Hillary Clinton, transmite NewsIn.
Potrivit procedurii americane in materie de extradari internationale, solicitarile straine pentru extradarea fugarilor aflati in SUA sunt, de regula, transmise prin ambasada tarii care face cererea (in cazul acesta Romania) catre Departamentul de Stat, care, la randul sau, le analizeaza si le inainteaza Diviziei Penale a Oficiului pentru Afaceri Internationale. Cererile de extradare pot fi de doua tipuri: cereri formale sustinute de toate documentele prevazute de tratatul aplicabil si cererea pentru arest preventiv.

Potrivit unor informatii, cererea de extradare a lui Mihai Necolaiciuc transmisa in baza procedurii de mai sus de autoritatile romane catre cele americane continea unele greseli, iar autoritatile americane ar fi solicitat un nou set de documente.

Dupa ce Oficiul pentru Afaceri Interne a primit cererea, acesta analizeaza solicitarile si le trimite numai pe cele considerate adecvate catre district. Se obtine apoi un mandat si fugarul este arestat si adus in fata judecatorului. Apoi, are loc o audiere pentru a determina daca fugarul este extradabil. In cazul in care Curtea decide ca fugarul este extradabil, acest lucru este notificat secretarului de stat, in prezent Hillary Clinton, care decide daca persoana va fi predata Guvernului care a solicitat acest lucru. In unele cazuri, este posibil ca etapa de audiere sa fie sarita.

Oficiul pentru Afaceri Internationale notifica Guvernul strain si aranjeaza transferul fugarului catre autoritatile desemnate de Guvernul respectiv.

Chiar daca decizia luata la audierea in vederea extradarii nu poate fi adusa in apel, nici de catre fugar si nici de guvernul solicitant, fugarul poate face o petitie in baza habeas corpus de indata ce ordinul este emis. Decizia curtii districtuale poate fi adusa in apel, iar extradarea poate fi blocata, in cazul in care Curtea decide astfel.

Persoanele care coopereaza cu procurorii ar putea incerca sa ceara o clauza de "neextradare" in acordul de pledoarie. Astfel de acorduri, formale sau informale, pot avea efect juridic. Daca o tara straina cere, in aces caz, extradarea respectivei persoane, SUA se afla in fata unei dileme neplacute, trebuind isi incalce angajamentele, fie fata de persoana implicata, fie fata de tara respectiva. Procurorii pot sa nu isi dea, formal sau informal, acordul pentru a preveni sau a intarzia extradarea sau deportarea pana cand nu este trimis un acord scris de autorizare si pana cand nu obtin o aprobare scrisa de la asistentul avocatului general din cadrul Diviziei Penale. Astfel de cereri trebuie trimise Oficiului pentru Afaceri Internationale si sustinute de seful de departament sau de responsabilul de caz.

Aceasta procedura nu i se aplica insa, cel putin deocamdata, lui Mihai Necolaiciuc. Fostul director CFR, cautat prin Interpol din 2004 pentru delapidarea a peste 111 milioane de dolari, a fost retinut miercuri in Florida pentru incalcarea legii privitoare la imigratie. Necolaiciuc locuia intr-un apartament din West Palm Beach de ani de zile. Potrivit purtatorului de cuvant al Departamentului american pentru Securitate Interna, Brandon Alvarez-Montgomery, Necolaiciuc a fost arestat pentru sedere ilegala in SUA si risca sa fie expulzat din aceasta tara, dar mai intai cazul sau va fi prezentat in fata unui judecator.

Biroul National Interpol a informat, in cursul zilei de joi, Ministerul Justitiei si Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, cu privire la faptul ca Mihai Necolaiciuc a fost arestat miercuri. Ministerul de Justitie a informat ca cererea de arestare in vederea extradarii, precum si cererea de extradare au fost formulate si transmise Departamentului de Justitie al SUA inca din februarie 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.