Social 25 Mai 2009 14:00
Acesta este lucrul pe care romanii par sa nu il inteleaga, desi ne aflam in anul 2009, desi facem parte din UE, desi ne consideram un popor democrat. O arata numarul scazut al participantilor si al sustinatorilor Gay Fest 2009, dar si lipsa politicienilor de la manifestarea pentru drepturile omului organizata sambata in Capitala.
Aproximativ 200 de homosexuali, travestiti si lesbiene au participat sambata la marsul gay pentru libertate si toleranta, inceput in jurul orei 17, in zona Unirii. Manifestantii au fost escortati pe parcursul marsului de un numar aproape la fel de mare de jandarmi, insa evenimentul nu s-a soldat cu niciun incident.

Printre multitudinea de tineri indragostiti s-au aflat si membrii ai Parlamentului European, ambasadori si personalitati politice straine, majoritatea homosexuali declarati care detin functii importante in statele din care fac parte. Printre cei veniti special in Romania pentru a sprijini comunitatea homosexuala i-am recunoscut pe ambasadorii Olandei (Jaap L. Werner), Suediei (Mats Aberg), Marii Britanii (Robin Barnett) si Cehiei (Petr Dokladal), pe europarlamentarii Michael Caschman din Marea Britanie si Michel Teychenne din Franta, precum si un reprezentant din partea Human Rights din New York.

Politicienii romani nu s-au lasat insa “impresionati” de gestul omologilor lor din strainatate.

“Vrem sa le multumi tuturor politicienilor romani pentru sustinere, pentru participare si pentru mesajele transmise”, a declarat ironic Florin Buhuceanu, presedintele ACCEPT.

“E nevoie de curaj si nu se mai poate ca un asa numar mare de securitate sa fie prezenta la un mars pentru drepturile omului. Noi nu cerem altceva decat drepturi egale cu cele ale heterosexualilor. Mebrii PE si ambasadorii aflati alturi de noi se afla aici pentru a le arata politicienilor nostrii ce inseamna adevarata democratie”, a mai comentat presedintele ACCEPT.


"UE va lupta pana cand homosexualii vor avea drepturi"

In fruntea multimii prezenta la marsul “Gay Pride” nu mai erau in prim plan travestitii ci membrii Parlamentului European.

Fiindca ne aflam in plina campanie electorala pentru europarlametare, iar reprezentantii Uniunii prezenti la mars s-au aratat extrem de coperativi pentru cauza comunitatii LGBT, a fost surprinzator sa aflam ca eurparlamentarii romani isi formeaza discursurile pro-gay sau anti, in functie de locatia in care se afla.

Astfel, niciunul dintre europarlamentarii care isi incheie acum primul mandat la PE si candideaza si pentru un al doilea nu sunt de acord cu casatoriile intre persoanele de acelasi sex sau cu adoptiile facute de aceste "familii".

Printre acesti candidati ii regasim pe Theodor Stolojan (PDL) care nu considera ca aceasta problema reprezinta o prioritate, sau pe Adina Valean (PNL) care tine la ideea de casnicie ca fiind posibila doar intre un barbat si o femeie. Si Adrian Severin (PSD) este de aceeasi parere, dar prefera sa nu comenteze subiectul, spre diferenta de membrii UDMR Iuliu Winkler sau Laszlo Tokes care si-au declarat ferm opozitia in ceea ce priveste casatoriile homosexuale.


Povestea suna altfel peste hotare

Parlamentarii europeni prezenti la marsul Gay Pride au promis comunitatii gay ca PE va lupta mereu pentru a le asigura drepturi.

"Europarlamentarii care sunt la Bruxelles spun mereu in sedinte ca sunt de acord cu drepturile homosexualilor, dar cand ajung in inapoi in tara lor isi schimba discursul intr-unul homofob”, ne-a declarat europarlamentarul francez Michel Tevchenne.

Reprezentantul Marii Britanii in PE, Michael Caschman, le-a oferit o urma de speranta manifestantilor: "Daca in Anglia am reusit, cu siguranta vom reusi si aici (obtinerea drepturilor pentru homosexuali – n. red.)".

Nu le cerem sa fie de acord cu noi sau sa fie ca noi. Le cerem doar sa ne respecte drepturile. Asa cum eu pot sa respect pe oricine, indiferent de religie, credinta, asa astept in schimb sa ma respecte si ei pe mine, indiferent de orientarea mea sexuala. Membrii PE din Marea Britanie vor sprijini mereu aceasta cauza pana cand homosexuaii vor obtine drepturi egale”, a precizat Caschman pentru 9AM.

Si peste Ocean parerile sunt asemanatoare. “Este prima data cand vin in Romania la Gay Pride si vad ca nu e bine. Nu consider ca e in regula ca politicienii romani sa nu participe, macar simbolic, sau macar sa isi transmita sustinerea, este destul de trist pentru o tara democrata, membra a Uniunii. Si observ ca nici <public> nu exista, iar cei care au venit nu sunt tocmai prietenosi”, a declarat pentru 9AM reprezentantul Human Rights New York.


"Not gay but tolerant"


Alaturi de homosexuali au marsaluit si zeci de sustinatori, cupluri de heterosexuali veniti de prin toate partile tarii si din strainatate. Printre sustinatori se afla si Andreea din Iasi care a venit special, impreuna cu sotul ei, pentru a sustine drepturile homosexualilor.

Am trait mereu in Romania, tin sa specific asta pentru ca lumea sa nu creada ca am fost <corupta> de o alta tara, si sprijin homosexualitatea. Am prieteni gay si lesbiene care sunt oameni perfect normali si consider ca ar trebui tratati ca atare”, spune Andreea.

In afara de travestiti, multi dintre membrii comunitatii gay si-au pastrat fetele ascunse in spatele mastilor, pentru a nu fi recunoscuti de familie sau de colegii de lucru care nu stiu de inclinatiile lor sexuale.

E greu sa le spui parintilor: <Stii mama, tata…eu sunt homosexual.> Mi-a trebuit mult timp pana sa am curajul sa le spun. Dar ma bucur enorm ca m-au inteles si ca ma sustin. La locul de munca insa e altceva, colegii mei nu stiu, dar suspecteaza, insa nu cred ca ar fi o problema pentru ca din fericire lucrez cu oameni deschisi la minte”, spune Gabi, un tanar gay din Galati.

Marius din Sibiu nu a indraznit sa participle la marsul Gay Fest, desi isi doreste si el ca la un moment dat sa poata intemeia o familie alaturi de omul iubit fara a fi persecutat.

Cu familia e destul de dificil. Parintii au fost crescuti altfel, poate indoctrinati si probabil din lipsa de informare la vremea respectiva nu au putut sa-si formeze singuri pareri, le-au luat ca atare si chiar nu pot intelege ce inseamna a fi gay”, spune Marius care se declara insa norocos pentru “deschiderea” colegilor sai de munca, care l-au inteles. “Cu sefii mai in varsta a fost putin diferit, i-am auzit exprimandu-si pareri despre homosexualitate si am decis ca e mai bine sa nu stie”.

Cand vine vorba de obtinerea drepturilor egale Marius se arata insa foarte pesimist, pierzandu-si increderea nu doar in societatea romaneasca, dar si in UE.

Eu sincer nu cred ca se poate rezolva mare lucru prin marsuri si alte astfel de manifestari. Cum majoritatea statelor din UE ofera drepturi precum sau asemanatoare cu casatoria cuplurilor de acelasi sex cu siguranta ca si in Parlamentul European se poate obtine o majoritate cand se voteaza aceste chestiuni, dar din cate stiu eu PE nu poate obliga o tara membra sa-si schimbe legislatia in aceasta privinta, Parlamentul Romaniei trebuind s-o faca si nu am sperante”, spune Marius.


Homofobia la romani

In ceea ce priveste toleranta, Romania pare a avea un drum lung de parcurs pana la "democratia adevarata" cum o numesc membrii ACCEPT.

Pe langa faptul ca pentru o parada de 30 de minute, cat a durat cea a homosexualilor, s-au organizat trei marsuri anti-gay de catre organizatiile extremiste romanesti (ex: Noua Dreapta) si de catre biserica, nici parada gay nu s-a bucurat de prea multi sustinatori de pe margine. Participantii, ca si spectatorii, nu fac parte din vreo organizatie extremista, dar nici nu si-au manifestat sprijinul pentru drepturi egale.

Marian Popescu, psiholog de profesie, a privit parada gay de pe margine. "Nu am nimic cu ei, fiecare are dreptul sa isi aleaga orientarea, dar va spun din punct de vedere al unui psiholog ca ceea ce fac oamneii asta se numeste boala. Dar este o boala tratabila, avem medicatia si tratamentul adecvat pentru a-i vindeca pe acesti oameni, tot ce trebuie e sa vrea. Dar este alegerea lor”, ne-a marturisit Marian. "Psihologul" nu a reusit insa sa dea vreun exemplu de persoana "vindecata".

Trebuie specificat insa ca Asociatia psihologilor americani a publicat pe parcursul anilor multe documente care atesta, pe baza unor cercetari stiintifice, ca homosexualitatea nu este o boala, homosexualii fiind persoane la fel de normale ca si heterosexualii.

"Imi vine sa rad cand aud astfel de pareri. Eu am stiut mereu ca nu sunt ca ceilalti. Intradevar, mi-am dat seama ce inseamna aceste sentimente abia in adolescenta, dar mereu am fost homosexual, nu am ales sa fiu", sustine Marius din Sibiu.


Cu bine…pana la anu'...


Participantii au fost foarte bine instruiti de catre organizatori in legatura cu terminarea marsului.

"Plecati in grupuri cat mai mari pentru siguranta voastra, indepartati orice obiect care ar putea duce la identificarea voastra de catre cei de pe margine, ca participanti la mars", era scris pe fluturasul cu instructiuni. A fost pus la dispozitia participantilor si un numar de urgente in caz de incidente post-mars.

Travestitii au fost cei care au plecat primii, ei fiind tinta principala a manifestantilor homofobi, iar ceilalti participani s-au imprastiat la cateva minute dupa terminarea marsului.

Petrecerea a continuat insa pana tarziu in noapte intr-un club din centrul Bucurestiului unde au participat majoritatea celor prezenti la marsul Gay Pride. Atmosfera in club a fost cu totul diferita fata de cea din strada deoarece aici membrii comunitatii gay nu si-au mai griji in privinta "agresorilor".

Reprezentantii asociatiei ACCEPT, alaturi de comunitatea LGBT au transmis un calduros salut romanilor si un "ne vedem cu bine si la anul, pana cand vom avea drepturi egale".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.