Social 12 Mai 2009 00:45
Bugetarii de lux primesc pensii de sute de milioane in virtutea unor legi speciale care au fost aprobate de Parlament in ultimii ani. Guvernul pregateste o echivalare si a acestor venituri.
Cea mai mare pensie speciala se ridica la o valoare de aproape 33.000 de lei lunar si revine unui magistrat, care ocupa astfel locul intai in topul bugetarilor de lux, realizat de Cotidianul pe baza datelor transmise de ministerele cu legi speciale de pensionare. Pe locul doi, la mica distanta, se afla pensia maxima din domeniul aviatic, de aproape 32.000 de lei.

Daca magistratii si aviatorii ocupa primele doua locuri in topul celor mai mari pensii, locul trei revine totusi sistemului public de pensii, cu o valoare maxima de aproape 23.000 de lei, potrivit datelor de la Casa Nationala de Pensii. Urmatoarele pozitii sunt ocupate de diplomati, cu un maxim de peste 12.300 de lei lunar, de politisti, aproape 11.500 de lei, de functionarii publici parlamentari, cu peste 7.800 de lei, apoi de personalul de specialitate din instante, cu peste 7.300 de lei, si de parlamentari, cu aproape 5.800 de lei.

Pe ultimele locuri in topul celor mai mari pensii se afla Ministerul Apararii (MAp), unde peste 200 de persoane primesc o pensie de peste 5.000 de lei, SPP, cu o "maxima" de aproape 4.800 de lei, si SRI, cu un venit aproape de 4.700 de lei.

In principal, bugetarii de lux care primesc astfel de pensii de sute de milioane sunt impartiti in doua categorii, mai arata Cotidianul. Pe de o parte sunt cei care cotizeaza ca toti salariatii din Romania la fondul public de pensii, dar primesc la batranete o pensie de serviciu, de pana la 80% din media veniturilor din ultimele 12 luni de activitate. Aici intra diplomatii, aviatorii, parlamentarii si functionarii publici parlamentari, magistratii si personalul de specialitate din instante. Pe de alta parte sunt cei din cadrul armatei, politiei si al serviciilor speciale, care intra pe prevederile Legii pensiilor militare, ce prevede o varsta de pensionare de 55 de ani, exceptie facand politistii carora li se aplica si legea proprie de pensionare, de altfel asemanatoare. Legea pensiilor militare prevede o pensie de serviciu cu o valoare de 60-64%, ce poate ajunge si la 100%, din salariul/ solda bruta din ultima luna de activitate, in functie de conditiile de munca si de vechime.

Insa, potrivit lui Mihai Seitan, consilier al premierului Emil Boc pe probleme de asigurari sociale, fost sef la Casa Nationala de Pensii, aceste categorii speciale au o contributie mai mica decat restul angajatilor din tara. Ei platesc doar 5% la bugetul de stat, in timp ce un angajat clasic cotizeaza acum cu 10,5% din salariu, la care se adauga si contributia de 20,8% a angajatorului. In plus, pentru "speciali", angajatorii nu contribuie deloc la buget. Mai mult, pensiile speciale au parte de indexari cu rata inflatiei sau alte majorari aferente functiei ocupate inainte de pensionare, pentru a putea pastra puterea de cumparare a beneficiarilor, spre deosebire de pensiile din sistemul public, care raman la mana politicienilor.

Parlamentarii, magistratii si militarii vor primi indemnizatii speciale, pe langa pensii


Parlamentarii, magistratii si militarii vor primi pensii in functie de contributia la sistemul unic de pensii, dar si indemnizatii speciale, al caror cuantum urmeaza sa fie stabilit ulterior printr-un act normativ, a declarat saptamana trecuta consilierul primului ministru, Mihai Seitan.

"(...) Principiile Legii unitare a pensiilor urmeaza a fi stabilite pana pe data de 15 mai si vor fi aprobate in prima sedinta de guvern care va avea loc dupa aceasta data", a spus consilierul pentru munca si protectie sociala al premierului Emil Boc.

Mihai Seitan a precizat ca noua lege a pensiilor va fi realizata pe modelul Legii 19, urmand "a fi construit un nou sistem de pensii unitar, care sa integreze in sistemul public de pensii sistemele speciale de pensii, precum cel al armatei si cel al serviciilor secrete".

"Noua lege a pensiilor va fi construita pe principiul contributivitatii, principiul egalitatii de sanse si cel al solidaritatii, urmand sa motivam anumite categorii sociale, spre exemplu militarii, care vor primi pe langa pensie si o indemnizatie speciala. Aceata lege ii va cuprinde si pe magistrati si pe parlamentari", a mai spus Seitan, potrivit NewsIn.

Consilierul a adaugat ca actualul guvern doreste ca legea unica a pensiilor sa intre in vigoare in 2010, urmand ca termenul de aplicabilitate al acesteia sa se intinda pe parcursul a circa sase luni sau un an de zile.

Potrivit Realitatea, aceeasi formula de calcul a pensiei pentru toata lumea ar fi unul dintre principiile legii unice. Mai exact, toti salariatii vor primi o pensie proportionala cu valoarea contributiei la fondul de pensii. Legea va include si categoriile favorizate: parlamentarii, magistratii, politistii, diplomatii sau militarii. Totusi, legea unica a pensiilor nu va fi asa dura pentru demnitari - autoritatile se gandesc sa le acorde indemnizatii, ca o compensatie la eliminarea legilor speciale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.