Social 5 Mai 2009 15:51
Ministerul Muncii din Romania si ministrul muncii si emigratiei din Spania au semnat ieri un acord prin care se angajeaza sa faciliteze intoarcerea voluntara a muncitorilor romani din Spania, in special a somerilor sau a celor care sunt in pericol de a-si piede locul de munca.
"Am convenit consolidarea cooperarii intre cele doua ministere prin care sa facilitam intoarcerea voluntara a lucratorilor romani din Spania, in special a somerilor sau a celor care sunt in pericol de a-si pierde locul de munca", a spus luni ministrul muncii Marian Sarbu.

Sarbu a explicat ca va exista o cooperare bilaterala intre inspectiile muncii din cele doua state pentru a lupta impotriva activitatilor presupuse a fi ilegale legate de conditiile de munca ale lucratorilor romani din Spania, precum si intensificarea schimbului de informatii privind sanatatea si securitatea in munca.

"In prezent, sunt 70.000 de romani in somaj in Spania dintre care 41.000 iau ajutor de somaj pana la limita sumei de 850 euro",
a declarat ministrul muncii si emigratiei din Spania, Celestino Corbacho Chaves. Ministrul spaniol a subliniat ca scopul acestui acord nu este ca romanii sa plece din Spania, aceste programe urmarind ajutarea celor care vor sa se intoarca.

Totodata a fost semnat un memorandum de intelegere intre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca din Romania (ANOFM) si serviciul public de stat de ocupare din Spania care prevede derularea unor actiuni specifice pentru sprijinirea reintoarcerii lucratorilor romani din Spania si extinderea cooperarii in domeniile de responsabilitate ale celor doua servicii publice.

ANOFM va trimite informatii referitoare la locurile de munca disponibile in Romania serviciului public de stat de ocupare din Spania, prin intermediul retelei consilierilor EURES din cele doua tari.

Tot luni a mai fost semnat un memorandum de intelegere si colaborare pentru schimbul de informatii si cooperare intre inspectia muncii din Romania si inspectia muncii si securitatii sociale din Spania, care stabileste un cadru de cooperare administrativa permanenta, precum si un schimb de informatii intre cele doua parti.

Numarul romanilor luati in evidenta primariilor spaniole este de circa 750.000. Dintre acestia, la 1 aprilie 2009 erau inregistrati 70.912 someri, respectiv 44.797 barbati si 26.115 femei.

Romania ocupa locul I ca tara receptoare a economiilor transferate de cetatenii straini care lucreaza in Spania.
Astfel, in 2008 romanii din Spania au trimis in Romania 325,5 milioane euro (fata de 302,9 milioane euro in 2007), reprezentand 0,26 din produsul intern brut (PIB) al Romaniei.

"In Romania exista in mod necesar o nevoie de forta de munca. Peste 100.000 de someri vor putea intra in programe de recalificare a fortei de munca, iar pentru noi ar fi un lucru bun daca un numar important de romani s-ar intoarce acasa", a declarat ministrul Muncii, Marian Sarbu.

El a subliniat ca "este greu sa-mi imaginez ca toti cei 70.000 de someri romani din Spania ar putea sa revina in timp scurt in Romania, iar daca se va intampla acest lucru imi pun mari sperante in programele structurale".

"Cei 70.000 de romani someri din Spania ar fi integrabili in Romania", a mai spus Sarbu.

Lucratorii romani se plaseaza pe primul loc intre comunitatile din Spania, constituind in acest moment 38,5% din totalul lucratorilor din statele UE si 13,5% din ansamblul lucratorilor straini.

Totodata, tinand cont de totalul cetatenilor romani din Spania, rezulta ca mai putin de jumatate dintre acestia au contracte legale de munca sau activeaza ca autonomi cu plata obligatiilor corespunzatoare catre bugetul asigurarilor sociale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.