Social 25 Martie 2009 19:17
Operatia de peste 10 ore prin care solistului trupei Iris, Cristi Minculescu, i-a fost transplantata, marti, o parte din ficatul sotiei sale Rodica a decurs conform planului, iar starea de sanatate a celor doi este buna.

Informatii detaliate despre operatie si despre starea pacientilor vor fi furnizate de medicii institutiei in cadrul unei conferinte de presa care va avea loc vineri, anunta NewsIn.

Interventia chirurgicala, prin care lui Minculescu i-a fost transplanta o parte din ficatul sotiei sale, a inceput marti dimineata, in clinica universitara din Regensburg, langa Munchen, si a durat peste 10 ore.

Din echipa de medici a facut parte si Dorel Sandesc, medicul timisorean care l-a consultat periodic pe Minculescu si este prieten cu acesta.

Ficat de 20 de kilograme

"Din fericire, cu ajutorul lui Dumnezeu, totul a mers bine. Cazul a fost complicat, cu un ficat atat de mare (n.n. 20 de kg). Echipa a reuait remarcabil ambele interventii. Sotia este deja treaza. Cristi e la terapie intensiva si speram ca in seara asta sa fie scos de pe aparatele de respirat si sa fie constient. Sigur, urmeaza o perioada dificila de doua-trei saptamani si exista potentiale complicatii, dar sa speram ca lucrurile vor merge bine, ca si pana acum", a declarat pentru Cotidianul prof. dr. Dorel Sandesc, seful Clinicii de Anestezie si Terapie Intensiva a Spitalului Judetean din Timisoara.

Medicii au fost surprinsi, deoarece artistul avea un ficat cu o structura particulara in volum si greutate, de aproximativ 20 de kilograme, polichistic.

Minculescu sufera de o afectiune genetica, boala polichistica hepato-renala, iar sotia artistului si-a dat acordul sa doneze o parte din ficat. "Boala, care cauzeaza multe chisturi pe ficat si rinichi, a fost mostenita de la tatal sau si a evoluat in ultima perioada. Chisturile s-au marit si au inceput sa afecteze functiile hepatice", a explicat, in urma cu o luna, doctorul Dorin Sandesc.

Chirurgul Irinel Popescu este de parere ca dupa transplant, daca nu intervine nicio complicatie timp de trei luni, Cristi Minculescu ar putea reveni la activitatile sale obisnuite.

“Sansele de reusita intr-un astfel de transplant sunt de 90%. Exista, ca in orice operatie, anumite riscuri, dar ele sunt depasite de beneficiile transplantului, care, in cazul lui Cristi Minculescu, era singura solutie”, a precizat Irinel Popescu.

Cristi Minculescu ar putea reveni in tara la sfarsitul lunii aprilie

Solistul trupei Iris, Cristi Minculescu, ar putea reveni in tara la sfarsitul lunii aprilie, daca perioada post-operatorie decurge normal.

"Daca totul va fi bine in perioada urmatoare, Cristi se va intoarce in tara peste patru-sase saptamani. Pana atunci, insa, va ramane in Germania, sub supraveghere medicala, la clinica unde a fost operat", a precizat, pentru NewsIn, managerul trupei, Cosmin Nicoara.

Potrivit Ministerului Sanatatii, costul interventiei chirurgicale se ridica la 47.000 de euro, suma acoperita din Fondul National de Asigurari de Sanatate.

Cristi Minculescu, in varsta de 50 de ani, canta in Iris din anul 1980 si este considerat unul dintre simbolurile rock-ului autohton. In 2007, la implinirea a 30 de ani de activitate a trupei, Minculescu si colegii sai au fost decorati de presedintele Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.