Social 16 Martie 2009 13:49
Noul Cod Penal nu mai pedepseste prostitutia, insa nici nu legalizeaza aceasta practica. El nu mai incrimineaza incestul si nici avortul savarsit de mame.

"Noul Cod Penal nu legalizeaza prostitutia, care ramane sanctionata doar contraventional. Pentru ca acest lucru sa aiba loc este necesara o lege care sa reglementeze practica prostitutiei", a declarat astazi ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, in cadrul unei conferinte de presa organizate de Ministerul Justitiei pentru a clarifica o serie de aspecte controversate din coduri, care au aparut in materialele mass-mediei.

Ar trebui prostituatele pedepsite si cu inchisoarea? Spune-ti parerea pe Forum!

In Codul Penal, prostitutia nu mai este pedepsita cu inchisoare, ci doar cu amenzi. Sigur, proxenetii nu scapa de inchisoare, acestia riscand sa primeasca pana la 10 ani. Articolul 211, din Codul Penal la alin. 1 si la alin. 2, prevede "determinarea sau inlesnirea practicarii prostitutiei ori obtinerea de foloase patrimoniale de pe urma practicarii prostitutiei de catre una sau mai multe persoane se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi", cat si "in cazul in care determinarea la inceperea sau continuarea practicarii prostitutiei s-a realizat prin constrangere, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi".

Unul dintre expertii care au contribuit la redactarea Codului Penal, profesorul universitar, Valerian Cioclei, a explicat faptul ca in inchisori in fiecare an intra pentru prostitutie in medie 15 femei, ceea ce este in contradictie totala cu ceea ce se intampla in realitate, deoarece pe strazi sunt mult mai multe femei care practica prostitutia. Din acesta cauza, pentru ca sa se dea o sansa femeilor de a putea sa ceara ajutor, prostituatele nu mai ajung la inchisoare. "Nu severitatea pedepselor, ci siguranta aplicarii lor are un efect preventiv", a spus Cioclei.

Tot profesorul Cioclei a aratat de ce incestul nu mai este pedepsit. "Raman incriminate violul incestuos si actul sexual incestuos cu un minor. Noul text nu mai pedepseste relatia incestuoasa intre doua persoane majore deoarece incestul este o practica imorala, dar nu ilegala si are legatura cu patologia medicala", a spus acesta. El a adaugat ca nu a auzit de persoane care sa fie pedepsite pentru incest in Romania si ca la redactarea Codului Penal, expertii s-au gandit si la un potential ajutor pe care aceste persoane l-ar putea primi.

Referitor la avort, in noul Cod Penal, articolul 199, la alin. 9 prevede: "Nu se pedepseste femeia insarcinata care isi intrerupe cursul sarcinii". Cu alte cuvinte, mama poate sa-si provoace singura avort, daca sarcina are pana in 14 saptamani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.