Patriarhia Romana va interveni pe langa institutiile statului roman pentru eliberarea de pasapoarte temporare si in cazurile in care, din motive de constiinta sau religioase, o persoana nu doreste pasaport electronic, dar ierarhii anunta ca nu considera periculoase noile documente de identificare.

"In acest moment, exista posibilitatea eliberarii de pasapoarte temporare, pentru 6 luni, dar numai pentru cazurile de urgenta. Dorim sa se adopte un amendament la lege prin care, pe langa situatiile de urgenta, sa fie incluse si motivele de constiinta sau cele religioase. Astfel, cel care doreste sa efectueze o calatorie in afara UE poate primi acest pasaport fara date biometrice si atunci nu mai exista pentru persoana respectiva, sa spunem, obsesia legata de acest pasaport biometric", a precizat, joi, dupa sedintele Sfantului Sinod, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, potrivit NewsIn.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei a adaugat ca institutia nu vede niciun pericol in noile documente de identitate. "Dorim sa fim printre primii care sa ne facem pasapoarte biometrice, dar aceasta n-o spunem spre lauda noastra ci pentru ca nu vedem niciun pericol in pasaportul biometric", a precizat parintele Stoica.

Patriarhia atrage atentia asupra faptului ca dreptul credinciosilor de a refuza folosirea de microcipuri si identificarea prin amprenta digitala trebuie respectat, mai ales ca "opinia Comisiei Europene exprimata, la 16 martie 2005, prin Grupul european pentru etica in stiinta si noile tehnologii este impotriva implantarii in corpul uman a cip-ului electronic: utilizarea pentru scopuri nemedicale a implanturilor de informare si comunicare constituie o potentiala amenintare la demnitatea umana si societatea democratica iar implanturile destinate supravegherii ar putea fi folosite de catre autoritatile statale, indivizi sau grupuri pentru a creste puterea lor asupra altora".

Patriarhia reitereaza si precizarea ca numarul 666 nu inseamna sfarsitul lumii, facand aceasta mentiune pentru in special cei care se tem ca microcipul din pasaport ar contine, din motive tehnice, un cod care, prin diferite combinatii, ar putea fi 666.

"Acest numar este mentionat in Apocalipsa, dar este un numar ca oricare altul. Avem in numerele de telefon mobil aceasta combinatie de cifre si nu exista argument teologic sustinut de cei care sunt impotriva pasapoartelor biometrice in legatura cu acest numar. Din pacate am vazut pe posturile de televiziune fel de fel de monahi care din mandrie si dintr-o precara pregatire teologica au produs mai mult panica decat sa prezinte exact care este pozitia Bisericii", explica parintele Stoica.

Pe langa acestea, Patriarhia recomanda credinciosilor sa continue sa se roage si sa creada in Dumnezeu."Vazand tulburarea provocata de opiniile confuze si contradictorii cu privire la noile pasapoarte biometrice, Sfantul Sinod indeamna clerul, monahii si credinciosii sa ramana statornici in credinta in Mantuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului si al mortii, sa sporeasca in rugaciune si fapte bune, vietuind crestineste in familie, manastire si societate, fara a raspandi panica si ingrijorare prin preocupare excesiva pentru lucruri trecatoare. Astfel, Dumnezeu ne va lumina, ne va apara de tot raul si ne va ajuta sa savarsim binele", se arata in comunicatul de presa transmis de institutie dupa sedintele Sfantului Sinod.

Fata de implementarea pasapoartelor biometrice au fost organizate proteste la care au participat credinciosi care cred atat ca prin introducerea acestora sunt tratati ca niste infractori si li se refuza drepul religios la viata vesnica, cat si ca aceasta initiativa anunta apocalipsa.

Patriarhia a cerut, la sfarsitul lunii ianuarie, Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), o serie de lamuriri in legatura cu noile pasapoarte electronice care includ date biometrice stocate pe microcip, date care includ, mai nou, si amprenta digitala.

Precizarile MAI se refera la faptul ca pasaportul este un drept, nu o obligatie si trebuie facut numai pentru calatorii in afara spatiului UE, de unde se deduce ca persoanele care au probleme religioase fata de aceste documente pot sa nu si le faca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.