Europa de est se indreapta spre o primavara agitata, sustin jurnalistii britanici, care se tem ca, dupa recentele demonstratii din Bulgaria si tarile baltice, revoltele si luptele de strada s-ar putea raspandi si in Romania, pe masura ce inflatia, somajul si rasismul alimenteaza tensiunile.

Afectate din ce in ce mai mult de criza financiara, tari precum Bulgaria, Romania si tarile baltice risca o destabilizare politica profunda si tulburari sociale, precum si cresterea tensiunii rasiale, anunta publicatia britanica The Guardian. Potrivit celor mai recente estimari se pare ca, dupa ce a crescut vertiginos timp de aproape un deceniu, economia unora dintre tarile est-europene se va contracta cu pana la 5% anul acesta, in timp ce inflatia ar putea depasi 13%.

Potrivit publicatiei britanice, citate de NewsIn, saptamana trecuta au avut loc proteste violente in Lituania, Bulgaria si Letonia. La Vilnius, protestatarii au aruncat cu pietre in politisti in fata Parlamentului, manifestand impotriva pachetului de austeritate care include cresteri de impozite si reduceri de venituri. La Sofia, 150 de oameni au fost arestati si cel putin 30 raniti in numeroase incidente. Peste 100 de persoane au fost retinute dupa luptele de strada dintre politie si demonstranti si la Riga.

Motivele tulburarilor din cele trei tari est-europene sunt diverse. Studentii bulgari au protestat din cauza morti unui coleg intr-un atac, acuzand Guvernul ca nu ia masuri pentru a spori siguranta. Li s-au alaturat agricultorii nemultumiti de preturile mici la produsele lor si de problemele cu subventiile europene. Tensiunile au fost exacerbate si de criza gazului, Bulgaria fiind afectata de pene mari de caldura si electricitate. "Ne-am saturat sa traim in cea mai saraca si cea mai corupta tara. Acest protest unic reuneste oamenii in dorinta lor de schimbare si de a trai intr-o tara europeana normala", au declarat protestatarii bulgari. In Letonia, anii de crestere economica puternica au fost inlocuiti de recesiune, inflatie si somaj in crestere. Increderea in stat si in lideri a scazut catastrofal, a spus presedintele Valdis Zatlers saptamana trecut, amenintand cu alegeri anticipate. Cei mai multi dintre cei arestati dupa protest au fost pusi in libertate, acestia fiind, potrivit politiei, "someri, muncitori, studenti si elevi de scoala", un skinhead si unul cu legaturi politice.

Multi se tem ca Romania, care a aderat la UE in 2007, odata cu Bulgaria, va fi urmatoarea afectata de incidente.

"Peste cateva luni, oamenii vor iesi in strada, acest lucru este sigur", este de parere Luca Niculescu, redactor-sef al postului RFI la Bucuresti, citat de publicatia brit­a­nica. "In fiecare zi auzim de inca o fabrica inchisa sau care isi muta productia in strainatate. Avem un guvern nou, care nu s-a dovedit prea eficient. Ne obisnuisem cu rate de crestere mari. Este un cocteil exploziv", a explicat Niculescu, citat de Cotidianul.

"Criza economica ar putea crea probleme serioase clasei de mijloc. Se va observa o diminuare a cuantumului impozitelor platite statului, situatie care va crea probleme mari bugetului. Numarul angajatilor bugetari va scadea, iar salariile lor vor fi din ce in ce mai mici", este de parere si Marius Oprea, consilier al fostului Cabinet de la Bucuresti.

The Guardian face referire si la masivele concedieri anuntate de unele companii importante din Romania, dand spre exemplu cazul Renault - Dacia, unde pana la 4.000 de angajati ar putea fi concediati, daca vanzarile nu isi revin. "Am decis sa asteptam lunile de primavara, inainte de a lua decizii dificile. In lunile ianuarie, februarie, martie, ajustarile pe care le vom face pentru a adapta productia la cerere vor consta in perioade de intrerupere a activitatii (somaj tehnic) si in neprelungirea contractelor pentru salariatii care au angajamente pe durata determinata. (...) Daca piata auto nu se va revigora, vom fi nevoiti sa suprimam unul din cele trei schimburi in care se deruleaza activitatea de fabricatie (adica 3.000-4.000 persoane). Aceasta masura ar avea efect si asupra furnizorilor. In judetul Arges s-ar pierde 12.000 locuri de munca, si 25.000 in toata tara, in urma unui efect de domino", a declarat directorul general al Dacia, François Fourmont.

O alta problema este ca multi romani din clasa de mijloc au luat credite ipotecare in euro. In conditiile in care leul se depreciaza, ei isi vor plati ratele din ce in ce mai greu, sustine ziarul britanic, citat de Ziua.

"Vom incerca dialogul, dar daca nu merge, ne vom apara interesele in orice mod vom putea", a declarat saptamana trecuta un sindicalist roman. "Vrem sa facem parte din solutie, nu din problema, dar situatia este foarte grava".

Dr. Jonathan Eyal, specialist britanic in problemele din regiune, este de parere ca tarile est-europene nu sunt pregatite pentru impactul recesiunii mondiale si risca probleme sociale. "In multe cazuri, este vorba despre economii fragile, cu structuri politice lipsite de elasticitate, cu partide politice care nu sunt foarte bine definite si institutii slabe. Nu sunt pregatite pentru ceea ce le-a lovit. Anul trecut s-au clatinat tarile vest-europene. Acum, cea care primeste in plin lovitura crizei este periferia mai slaba", explica specialistul.

Potrivit publicatiei britanice, un alt risc ce se prefigureaza este cel al atacurilor impotriva minoritatilor etnice, noteaza NewsIn. Cehia, afectata si ea de criza, a avut parte de cele mai grave violente de strada din ultimii ani cand 700 de membri ai unui partid de extrema-dreapta s-au batut cu 1.000 de scutieri in orasul Litvinov, pentru ca nu li s-a dat voie sa manifesteze intr-o zona locuita de romi. "Climatul politic populist si nationalist (din Europa de Est) este foarte propice pentru sentimentul impotriva minoritatii", a spus Larry Olomoofe de la Centruil european pentru drepturile romilor de la Budapesta.

Istoria recenta a regiunii agraveaza aceasta criza, spun expertii. "Este vorba de oameni care au trecut printr-o perioada foarte proasta dupa caderea URSS, cand economiile lor s-au contractat cu o treime, cu speranta ca aderarea la UE le va aduce prosperitate si stabilitate. Aceasta aspiratie a fost dezamagita si acest lucru este foarte destabilizator", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.