In anii '50, in zona localitatii Rachitele-Cluj haladuia partizanul Susman care vana comunisti. Respectivul avea 1,82 metri inaltime si purta cu el o pusca.

Mai apoi, in zona aceleiasi localitati incepea sa haladuiasca inca necunoscutul Emil Boc care, la 1,62 metri inaltime, a vrut sa-i "vaneze", inarmat doar cu un stilou, pe urmasii mai instariti ai comunistilor din anii '50, adica pe pesedisti. Ironia istoriei si a compromisului politic a facut insa ca micul Boc sa fie numit in decembrie 2008 prim-ministru al unui guvern bine impanat cu baronii "sudisti" ai PSD sau cu valetii acestora.

Boc isi medrelea singur higheada

In fiecare an, pe 17 noiembrie, se intalnesc toti copiii (Ioan, Gheorghe, Traian, Emil, Dorina) la Rachitele, ca-i ziua tatalui, Ioan Boc, cunoscut in sat si ca Nutu Naii.

Mama lui Emil e din neamul Ianculestilor, cunoscuti ca oameni inalti: "Din familia me, toti sunt mari: tata avea 1,80 metri, unchii erau si la 1,90. Cei din neamul Boc au fost scunzi", spune Ana Boc. Emil este cel mai scund si totodata cel mai inalt dintre cei cinci frati Boc.

Inalt, desigur, doar ca functie, pentru ca tocmai a fost numit prim-ministru al Romaniei. "Nu vrem sa ne pazeasca cu SPP, n-am gresit cu nimic. Noi suntem bine vazuti in sat, sa nu ne pazeasca cu militia", adauga mama de prim-ministru. Fratele mai mare, Nelu, a fost 19 ani presedinte la Cooperativa si sef local al pesedistilor, dar acum vrea sa se retraga. Are o pensiune prin Rachitele si ar vrea sa se ocupe de-ale lui. Ceilalti Boc sunt pe la casele lor. "Dorina sta amu la Cluj. Mi-amintesc cum plangea ea, mai demult, ca nu se poate inscrie la un concurs de profesori, ca nu-i pregatita, ca i-i frica.

"De nu meri la concurs, ase iti dau doua palme! Tu esti pregatita, tu stii cati prosti merg sa dea la examenele astea?", i-a zis Emil, care intrase si el in camera. Dorina a mers acolo si a luat examenul, iar acum conduce in Cluj, e directoare!", isi aminteste Ana Boc. Fire de artist, copilul Emil Boc incerca de timpuriu sa cante. "Isi facea higheada (cetera-n.n.), o medrelea (mesterea-n.n.) el singur cu cutitul, ca sa cante", isi aminteste Ana Boc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.