Circa 200 de soferi au protestat, vineri dimineata, timp de o ora, pe principalele artere ale municipiului Drobeta Turnu Severin, fata de noua taxa auto. Si la Ploiesti, aproape o suta de soferi au protestat fata de majorarea taxei auto.
Marsul soferilor din Severin nu a fost autorizat, astfel ca protestatarii nu au oprit, pentru a nu fi amendati, transmite NewsIn. Pe majoritatea strazilor din municipiu se aflau echipaje de la Politia Rutiera, Jandarmerie si Politia Comunitara.

"Am avut informatii de ieri (n.r. joi) ca vor protesta. Intentia si dorinta noastra este aceea de a nu se crea blocaje pe artele orasului si pentru a nu fi afectati ceilalti participanti la trafic. Foarte important este ca autovehiculele Ambulantei sau ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sa aiba cale libera in cazul unor urgente. Avem patru echipaje cu 40 de jandarmi care ii supravegheaza pe protestatari, dar nu se pune problema sanctionarii lor in vreun fel decat daca ar bloca circulatia”, a declarat seful Inspectoratului Judetean de Jandarmi Mehedinti, col. Vasile Erceanu.

Soferii au lipit pe autoturisme afise cu inscriptiile "Jos taxa auto!" si "Taxati cu nesimtire". In timp ce soferii protestau pe strazile municipiului, zeci de severineni stateau la coada in cladirea Finantelor Publice pentru a achita taxa auto. Olivian Trifu, din Drobeta Turnu Severin, spune ca a cumparat un autoturism Ford Escort cu 1.000 de euro si plateste o taxa de 850 de euro. Dupa data de 15 decembrie, severineanul spune ca ar fi platit, dupa socotelile pe care le-a facut, circa 2.600 de euro. "Asta e hotie pe fata. Nimeni nu-si permite sa cumpere un autoturism nou fiindca avem in Severin salariile mici si nicio banca nu iti acorda credit. Si pentru masina asta la mana a doua am facut credit la banca, dar nu este vorba totusi de o suma foarte mare", a declarat Olivian Trifu.

Aproape o suta de soferi prahoveni au participat, vineri, incepand cu ora 12.00, la un mars de protest fata de noua taxa auto, actiunea desfasurandu-se pe principalele artere rutiere din Ploiesti.

"Politia comunitara a avut trei patrule pe parcursul traseului. De asemenea, siguranta traficului rutier a fost asigurata de politistii de la circulatie, iar jandarmii s-au aflat si ei la fata locului, pentru ca sunt singurii abilitati prin lege sa tina in frau astfel de manifestari", a precizat pentru NewsIn directorul Politiei Comunitare Ploiesti, Carmen Gheorghe.

Traseul ales de conducatorii auto pentru protest a curpins principalele artere din Ploiesti si s-a oprit la iesirea din municipiu in DN1, la Kilometrul 6.

Cele aproape o suta de masini au pornit in jurul orei 12.00 pe Bulevardul Petrolului si au trecut prin fata Palatului Administrativ din Ploiesti cu geamurile deschise, prin care razbateau versuri ale trupei Parazitii. Soferii prahoveni au declarat ca isi pun sperantele in noul guvern pentru a anula aceasta taxa, pe care ei o considera nedreapta si nejustificata.

Guvernul a emis, miercuri, o noua Ordonanta de Urgenta, care modifica o ordonanta anterioara ce starnise nemultumiri in intreaga tara, deoarece impunea plata unei taxe triple de inmatriculare a masinilor second-hand incepand de marti, cu sase zile inainte de data anuntata initial de Guvern. Ca urmare a noii Ordonante, publicate joi in Monitorul Oficial si intrata, astfel, in vigoare, persoanele care au platit taxa majorata pot cere restituirea diferentei. Taxa de poluare se tripleaza incepand cu 15 decembrie, precizeaza noua Ordonanta, urmand ca, de la aceeasi data, sa fie exceptate de la plata taxei autovehiculele cu capacitate cilindrica mai mica de 2.000 de centrimetri cubi si autoutilitarele, cu norma de poluare euro 4, care se inmatriculeaza pentru prima data in Romania sau in alte state membre ale UE, pana la 31 decembrie 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.