Directorii CFR SA Constantin Manea si CFR Calatori Alexandru Noaptes considera ca traficul feroviar va fi bulversat de o incetare a activitatii la caile ferate si spera ca sindicalistii sa nu recurga vineri la aceasta forma de protest, relateaza NewsIn.

"Am discutat motivele pentru care dansii au spus ca pot inceta activitatea. Orice situatie de genul acesta poate fi rezolvata pe cale amiabila si consider ca nu sunt intrunite conditiile declansarii unei greve si mai este inca timpul sa analizam fiecare nemultumire pe care dansii o au", a spus Constantin Manea.

In urma intalnirii cu liderii de sindicat, Manea a propus continuarea discutiilor pentru analizarea tuturor problemelor pe care sindicatele le considera motiv de declansare a unui conflict de munca.

Reprezentantul CFR SA sustine ca pana la aceasta ora sindicatele nu au trimis nici o instiintare oficiala conducerii companiei referitoare la declansarea unei greve sau incetare de activitate.

"In conditiile in care vor ramane hotarati sa faca greva, pentru CFR Calatori va fi o zi foarte dificila, va fi bulversat traficul, chiar daca ei anunta numai sase ore, reularea traficului poate sa dureze pana seara tarziu. Noi transportam aproximativ 250.000 de calatori pe zi din care mai mult de 40% pleaca din gara de nord. Din ce declara dansii, in greva vor sa intre cei care apartin Federatiei Miscare Comercial care insa sunt esentiali, pentru ca daca semaforul ramane culoare rosie nimic nu circula"
a precizat Alexandru Noaptes.

Directorul CFR Calatori a precizat ca nu a negociat cu sindicalistii inca, dar in mod normal, intotdeauna, in orice greva este obligatoriu prin lege sa se asigure circulatia a cel putin o treime. "Ramane sa discutam cu dansii cum vom parcurge aceasta treime, caci este vorba si de trenuri sunt in circulatie, este vorba de trenuri internationale, este vorba de trenuri de rang superior care au un program de circulatie, ramane sa stabilim impreuna", a adaugat Noaptes.

Consiliul director al Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial a decis marti ca angajatii CFR din Miscare Comercial vor intra vineri in greva, intre orele 7 si 13, ca urmare a faptului ca nu au primit nici pana in prezent banii alocati pentru investitii in 2008.

"Este prima miscare de protest a salariatilor de dupa '89 in care nu se cer majorari salariale, ci priveste siguranta la locul de munca si siguranta calatorilor", a spus presedintele Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial, Gheorghe Popa.

"Din cauza faptului ca nu ne-a fost alocat nici pana acum bugetul de investitii pe anul 2008, oricand este posibila producerea unei catastrofe care sa se soldeze cu victime",
a adaugat el.

Toate cele opt regionale de cale ferata vor inceta activitatea daca guvernul nu aproba pana vineri bugetul pe 2008 si exista posibilitatea ca ceferistii sa inceteze activitatea pe termen nelimitat, pana se aproba banii de investitii, a precizat Popa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.