Antisemitismul este inca raspandit in Romania, asa cum demonstreaza recenta distrugere a unui mare numar de morminte din Cimitirul Evreiesc de la Bucuresti, dar si o declaratie a presedintelui Basescu, care a omis Israelul intr-o enumerare a tarilor vecine Siriei, dar n-a uitat de "Palestina".

Comentariul, publicat la rubrica "Opinii" in editia electronica a cotidianului Haaretz, ii apartine istoricului israelian Cellu Rozenberg, specializat in securitate nationala. Familia lui Rozenberg a fost ucisa in Pogromul de la Iasi din 1941, arata NewsIn.

Istoricul afirma ca antisemitismul este cat se poate de prezent in Romania, desi aici aproape ca nu exista evrei, numarul lor fiind estimat la doar cateva mii, daca ii excludem pe israelienii veniti cu afaceri. Altadata insa, comunitatea evreiasca din Romania era mai mare, numarand circa 800.000 de oameni, dintre care jumatate au pierit in Holocaustul comis nu de germani, ci de aliatii lor loiali, romanii, adauga Rozenberg.

Mormintele evreilor pare ca nu le dau pace unora dintre romani, scrie el, referindu-se la distrugerile de la cimitirul din Bucuresti. Doua sute de morminte au fost distruse si profanate, afirma autorul comentariului, in timp ce autoritatile romane vorbesc despre distrugerea sau vandalizarea a peste o suta de morminte. Nu este prima oara cand asemenea lucruri se intampla in Romania, dar toata lumea pastreaza tacerea, ca si cum nu ar fi ceva foarte grav, comenteaza Rozenberg.

Radacinile antisemitismului romanesc sunt infipte adanci in pamantul romanesc, care a fost stropit din abundenta cu sange evreiesc, continua Rozenberg, adaugand ca in aproape toate orasele unde au trait evrei, ei au fost constant ucisi si hartuiti de oameni de rand, cu sprijinul regimului, inainte si dupa Al Doilea Razboi Mondial. Nu este de mirare ca istoricul Hannah Arendt a descris Romania drept cea mai antisemita tara din lume, apreciaza el.

In dimineata zilei de 29 iunie 1941, 12.000 de evrei romani care erau loiali aproape pana la orbire statului, au fost dusi pe strazile Iasiului, umiliti si infometati, pana la gara care s-a transformat intr-un abator. Guvernul ordonase teribilul masacru, in care a fost omorata si familia autorului comentariului.

Pana la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, mai toti evreii din Romania fusesera deportati sau eliminati sistematic. Asa ca, dupa razboi, cei care au supravietuit au preferat sa plece din Romania si sa se mute in Israel, dupa ce regimul comunist le-a confiscat proprietatile. Holocaustul nu a fost predat in scoli in timpul regimului comunist si nu a fost adaugat in programa decat in 2004, la presiunile externe, spune istoricul israelian.

"Dar daca am crezut ca in sfarsit s-a schimbat ceva in ultimii ani, daca am sperat ca antisemitismul se margineste la vandalii care profaneaza morminte si nu mai subzista la nivel guvernamental, am fost contrazisi recent de presedintele Traian Basescu", scrie Rozenberg.

Acesta se refera la remarcile facute de Basescu la intoarcerea dintr-o vizita in Siria, cand a spus ca Siria se invecineaza cu Irakul, Libanul si Palestina. "Se stie ca presedintele Romaniei nu este deosebit de educat, dar ca fost capitan de vas, te-ai fi asteptat de la el sa stie macar putina geografie si istorie. I-a scapat ca nu exista inca o tara numita Palestina, dar exista una - ce-i drept mica, dar exista, la frontiera cu Siria - una numita Israel?".

"Este pacat ca Ministerul de Externe nu a gasit de cuviinta sa raspunda ferm acestor remarci, dar nu este prea tarziu", se incheie comentariul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.