Toate proiectele urbanistice ale Capitalei vor fi analizate, din punct de vedere tehnic, de o comisie de specialisti din tara si din strainatate, spre nemultumirea asociatiilor care fac parte din Pactul pentru Bucuresti, informeaza NewsIn.

Potrivit listei care va fi votata la urmatoarea sedinta a CGMB, din comisie vor face parte sapte arhitecti din primarie si 17 specialisti cu calitatea de invitati.

Rolul comisiei va fi sa analizeze documentatiile de urbanism elaborate la nivel de Plan Urbanistic Zonal, pentru aplicarea "unitara si consecventa a prevederilor Planului Urbanistic General si Regulamentului Local de Urbanism, in beneficiul comunitatii bucurestene", dupa cum se arata in raportul de specialitate anexat la proiectul de hotarare privind aprobarea componentei comisiei.

Intre specialistii invitati sa faca parte din comisie se numara reputatul arhitect de origine romana Dan Hanganu, stabilit in Canada din 1970, care a proiectat, intre altele, stadionul Olimpic si Turnul Bursei din Montreal. Pe aceeasi lista se mai afla seful Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", Barbu Emil Popescu, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Serban Sturza, dar si un urbanist italian, Giuseppe Gancelli, recomandat de municipalitate ca lucrand la Universitatea din Palermo, despre care, insa, nu exista nicio referinta pe internet, inclusiv pe site-ul institutiei mentionate.

Asociatiile nonguvernamentale semnatare ale Pactului pentru Bucuresti cer insa Consiliului General al Muncipiului Bucuresti (CGMB) sa respinga, in sedinta din 29 septembrie, proiectul de hotarare referitor la componenta Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajarea Teritoriului.

Asociatiile sustin ca primarul general Sorin Oprescu incalca, prin respectiva hotarare, Pactul pentru Bucuresti, pe care l-a semnat in campania electorala din luna mai. Potrivit societatii civile, la punctul 13, Pactul pentru Bucuresti prevede: “Comisia Tehnica de Urbanism si Amenajarea Teritoriului a PMB isi va diversifica competentele si va functiona dupa un nou regulament. […] In afara de arhitecti si urbanisti, ea trebuie sa includa cel putin un specialist in patrimoniu istoric, un antropolog, un ecolog, un sociolog, un inginer, un jurist cu cunostinte de urbanism, un specialist in economie urbana, un reprezentant al societatii civile, etc.”, arata NewsIn.

Vechiul Plan Urbanistic General, adoptat in 2000, a fost modificat de cel putin 450 de ori. Dupa stabilirea viitorului urbanistic al Capitalei, nu vor mai fi admise modificari majore, decat cele propuse de municipalitate, potrivit cotidianului Gandul.

De altfel, Gandul noteaza de asemenea ca, specialisti francezi care au analizat deja situatia urbanismului din Romania au gasit mai multe hibe. Astfel, legislatia gandita de tehnicieni arhitecti, urbanisti, fara suficient sprijin juridic, a creat anomalii arhitecturale si urbanistice, afectand spatiile verzi, zonele istorice sau cele rezidentiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.