Un grup de cercetatori romani va participa la cel mai ambitios proiect stiintific din istorie: reconstituirea primelor fractiuni de secunda din viata Universului. Incepand de miercuri, la granita dintre Franta si Elvetia, in cel mai mare accelerator de particule construit vreodata, oamenii de stiinta vor incerca sa recreeze „starea" Universului de dupa marea explozie Big Bang.

Experimentul isi propune sa genereze „bosonul Higgs", numit si „particula lui Dumnezeu", entitatea ce sta la baza formarii Universului. Studiul acesteia va oferi informatii ce vor putea revolutiona fizica.

Langa Bucuresti, la Institutul de Fizica Atomica de la Magurele, cercetatorii romani vor analiza datele primite de la granita franco-elvetiana, cu ajutorul unui sistem computerizat echivalent cu 20.000 de supercalculatoare din cele doua milioane cate sunt implicate in proiect.

Oamenii de stiinta resping speculatiile potrivit carora experimentul ar putea fi periculos, generand o gaura neagra ce ar duce la „sfarsitul lumii".

Maine, cercetatorii vor incerca sa recreeze „starea" Universului de dupa marea explozie Big Bang
Cel mai puternic accelerator de particule construit vreodata va fi pus in functiune maine, cu intentia de a afla ce s-a petrecut in urma cu 13,7 miliarde de ani.

Acceleratorul, numit "Large Hadron Collider" (LHC), la care au lucrat timp de 10 ani circa 6.000 de fizicieni si ingineri din 20 de tari, este cel mai mare proiect stiintific al ultimelor decenii.

Cu ajutorul uriasei masinarii, expertii vor explora cele mai mici particule din Univers, in incercarea de a descoperi modul in care acesta s-a format si a evoluat in primele miimi de secunda ale existentei sale.

Robert Aymar, directorul general al Organizatiei Europene pentru Cercetari Nucleare (CERN), este convins ca acest experiment "va deschide calea catre noi descoperiri ce vor schimba radical viziunea noastra despre lume si, in special, despre modul in care a aparut Universul". Proiectul, la care au contribuit numeroase tari europene (inclusiv Romania), dar si SUA, Japonia, India si Rusia, a costat peste 3,76 miliarde de euro.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.