Imaginati-va urmatorul decor: un club de noapte in care miscarile dansatorilor pe ring genereaza energia electrica, bautura vine in pahare reciclabile iar apa de la toaleta este apa provenita de la ploaie. Cam asa arata Watt, primul club eco, deschis joi la Rotterdam, Olanda.
In fiecare noapte, clubul isi asigura aproape o treime din energia necesara DJ-ilor prin intermediul unui ring de dans special. Miscarile dansatorilor fac ringul sa vibreze, vibratii care sunt transformate in energie. In acest timp, dansatorii pot vedea pe monitoare de pe scena DJ-ului cata energie este produsa

Managerii clubului spun ca vor economisi o cantitate foarte mare de energie si bani cat sa acopere costurile apei potabile pentru 13.000 de oameni. Proprietarii de cluburi din Berlin pana in Paris si din Sydney pana in San Francisco s-au aratat deja interesati de conceptul unic dezvoltat de clubul din Rotterdam, arata Earth Times.


Watt, a fost conceput pentru a salva circa 30% din energia si 50% din apa pe care o consuma un club de noapte , pentru a diminua emisiile de carbon, iar in comparatie cu alte cluburi, realizatorii au folosit materiale reciclabile de la arhitectura si pana la meniuri.

"Dorim sa arate ca durabilitatea poate fi integrata intr-un stil de viata, si integrarea acesteia in ceva distractiv arata ca dezvoltarea durabila poate fi distractiva," a declarat pentru RTE News, Michel Smit, consultant la Sustainable DanceClub, organizatie care a contribuit la dezvoltarea conceptului de cluburi ecologice.

Clubul urmeaza modelul unui alt club ecologic din Londra, precum si ale unor restaurante si cafenele care si-au luat drept crez dezvoltarea durabilaatat in menurile lor cat si in standardele etice, pentru a atrage cat mai multi oameni constienti de importanta unei implicari ecologice.
Primii cluberi care au testat noua atractie ecologica au fost cel mai incantati de ringul de dans, unde luminile si muzica cresteau cu cat acestia dansau mai energic. Iar cativa contori de energie masoara cat de mult efort este depus pe scena, facandu-i sa devina din ce in ce mai frenetici.

"Cand incepi sa dansezi, generezi electricitate, lucru care face podeaua sa prinda viata. Si cu cat dansezi mai mult , cu atat prinde mai multa viata" a declarat Daan Roosegaarde, care a fost implicat in designul discotecii.

In mod normal, o calatorie la toaleta, intr-un club nu este un eveniment important , insa arhitectii din spatele proiectului Watt spun ca au incercat sa creeze din aceasta experienta fiziologica un lucru interesant si amuzant, aratandu-le cum coboara apa de la toaleta prin tuburi transparente.

"Deseurile minimale" de la bar sunt constituite din paharele de plastic reciclabile in care se servesc bauturile , dar si din rezervoare mari de la subsol care sunt racite prin intermediul unei centrale de sistem de racire pentru a economisi energia. Mancarea din mini-café barul Watt este constituita in principal din produse organice.

Dn. Smit a declarat ca DDC se concentreaza acum pe exportarea ideilor ecologice în intreaga lumea si planuieste sa faca lansarea in strainatatea prin introducerea acestui ring de dans in SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.