Un proiect de inspiratie ruseasca, respins timp de 20 de ani, va rasari intr-o zona inconjurata de trei centre seismice active
Belene – 9 miliarde de euro pe scara Richter este una dintre lozincile organizatiilor ecologiste bulgare care protesteaza impotriva proiectului centralei atomice. Situata pe Malul Dunarii, la aproximativ 100 de kilometri de Bucuresti, noua centrala nucleara a Bulgariei, de la Belene, este un proiect de fabricatie ruseasca, respins timp de aproape 20 de ani, care va rasari intr-o zona inconjurata de trei centre seismice active. Proiectul a fost evaluat de Bulgaria la 4 miliarde de euro. Experti romani in seismologie spun ca pericolul ca un cutremur sa afecteze viitoarea centrala exista, zona aflandu-se in calea undelor de propagare seismica dinspre zona Vrancea, dar si dinspre alte doua zone seismice active, din apropiere de Sofia. Riscul nu este extrem de ridicat, dar contracararea lui depinde exclusiv de calitatea tehnologiei folosite la constructia centralei.

La cutremurul devastator din martie 1977, orasele Zimnicea si Svistov, aflate la cateva zeci de kilometri de Belene, au fost aproape distruse. Organizatia "Terra Mileniul III" considera ca Romania a facut un troc politic cu Bulgaria: noi inchidem ochii la Belene, ei vor face la fel pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Ministrul Mediului, Attila Korodi, ne-a asigurat insa ca toate obiectiile Romaniei fata de Belene au fost incluse in documentul final care sta la baza centralei Belene. Consortiul ruso-francez Atomstroyexport/ Areva, care va ridica centrala nucleara, a fost acuzat ca vrea sa foloseasca la Belene reactoare depasite tehnic, similare celor de la Cernobal sau Kozlodui. Totusi, surse din domeniul nuclear ne-au asigurat ca "este vorba de noua generatie de reactoare VVER 1000".

Bulgaria nu a renuntat la planurile de a avea o centrala nucleara, chiar dupa ce comunitatea internationala i-a impus sa inchida aproape complet centrala de la Kozlodui, supranumita "bomba cu ceas" a Europei. Dupa ce a fost amanat sau respins timp de aproape 20 de ani, proiectul unei centrale nucleare la Belene, pe malul Dunarii, in dreptul localitatilor romanesti Turnu Magurele si Zimnicea, a intrat in linie dreapta. Principala obiectie a organizatiilor de mediu din Romania si Bulgaria si a unor politicieni din opozitia de la Sofia este riscul ca viitoarea centrala atomica de la Belene sa provoace un dezastru in cazul unui cutremur de pamant.

Cu toate acestea, organizatiile internationale din domeniul nuclear, precum si Comisia Europeana au dat unda verde proiectului bulgaresc. Ministrul Mediului, Attila Korodi, ne-a asigurat ca toate obiectiile si sugestiile Romaniei au fost incluse in documentul final care va sta la baza constructiei centralei de la Belene. "Vom avea dreptul de a monitoriza, impreuna cu partea bulgara, constructia si functionarea centralei de la Belene", a mai adaugat ministrul.

Experti in seismologie si fizica pamantului ne-au confirmat ca riscul seismic de la Belene este real. "Este periculos, dar nu la un nivel foarte ridicat. Toata acea portiune este caracterizata de o seismicitate de suprafata, cu energie ridicata. Zona este activa. Da, din 1977 pana acum a fost o perioada mai linistita. Dar cand faci o centrala nucleara te gandesti la o perioada mult mai mare de timp", spune Victorin Toader, seful laboratorului de avertizare seismica al Institutului Roman de Seismologie Aplicata.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.