Social 14 August 2008 15:43
Prefectul de Galati, Gabriel Panaitescu, a hotarat in aceasta dupa-amiaza ca, pana la retagerea Prutului in matca, pe DN 26, intre localitatile Foltesti si Oancea, sa circule exclusiv autoturismele si microbuzele de transport persoane, traficul greu fiind dirijat pe o ruta ocolitoare, informeaza NewsIn.

"Pe DN 26, in sectorul Foltesti-Oancea, este permis accesul autoturismelor si tuturor autovehiculelor care efectueaza transport de persoane. In aceasta portiune, masinile sunt obligate sa circule cu o viteza maxima de 30 km/h. In schimb, traficul greu - vorbim despre autocamioane si autovehicule de transport marfa de peste 3,5 tone - este dirijat in continuare, de la Foltesti catre Vama Oancea, pe ruta ocolitoare DJ 242 Fartanesti - Targu Bujor - Baneasa - Roscani - Oancea. Accesul masinilor grele pe DN 26 in sectorul Foltesti-Oancea este interzis deoarece trepidatiile generate de acestea pot afecta structura digului din saci cu nisip si pamant, care protejeaza drumul national. Masura este temporara, ea urmand sa se aplice pana cand apele Prutului nu vor mai constitui o amenintare pentru DN 26", a declarat purtatorul de cuvant al Prefecturii judetului Galati, Petrica Patilea, transmite corespondentul NewsIn.

In aval de Oancea, la Sivita, tot pe DN 26, autoritatile au inceput lucrarile de suprainaltare a digului cu pamant, pe o lungime de circa 400 de metri.

La ora 14.00, Prutul masura la Oancea 645 de centimetri, fiind cu 45 de centimetri peste cota de pericol, si avea un debit de 684 metri cubi pe secunda. Dupa o crestere fata de nivelul inregistrat in cursul diminetii, parametrii raului sunt in stationare.

In ultimele zile, Prutul a rupt digul afluentului Elan pe o lungime de aproximativ 30 de metri, iar apele au inundat ferma piscicola de la Mata Radeanu. De asemenea, raul a inundat 431 de hectare de pasuni si gradini, amplasate in albia majora, in comunele Cavadinesti si Oancea.

Tot la Oancea, mai multe gradini cu o suprafata totala de 12.000 de metri patrati, amplasate tot in albia majora a Prutului, au fost inundate. In noaptea de marti spre miercuri, raul a mai inundat cinci gradini cu o suprafata de jumatate de hectar, doua fantani si 85 de hectare de porumb si lucerna din satul Rogojeni, comuna Suceveni, dar si opt anexe gospodaresti cu o suprafata totala de 100 de metri patrati, trei gradini cultivate cu porumb in suprafata de 1,5 hectare si doua hectare de porumb din satul Vadeni, comuna Cavadinesti. Toate aceste suprafete se afla, de asemenea, in albia majora a Prutului.

Avertizarea hidrologica de cod portocaliu pe raul Prut a fost prelungita pana luni, 18 august, la ora 12.00.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.