Alegerile si eventualele referendumuri sunt momentele care vor marca scena politica in 2008.

2008 se anunta un an agitat. Cele doua runde de alegeri, locale si parlamentare, reprezinta poate cea mai importanta miza politica din ultimii patru ani, cu exceptia referendumului pentru demiterea presedintelui din 2007.

Partidele, primul-ministru si seful statului vor vedea ce a inteles electoratul din politica ultimilor ani si pe cine doreste acesta sa sanctioneze sau sa premieze. Absenteismul risca sa transforme luptele electorale dintre candidati in adevarate campanii de mobilizare a partidelor.

Primul moment de foc ­este reprezentat de alegerile locale, in primavara, urmate, la cateva luni, de alegerile pentru parlament, organizate in noiembrie sau decembrie. Pentru PSD, un scor de 25-30% ar fi echivalent cu "incremenirea in proiect" de la europarlamentare si ar aduce convulsii in partidul condus de Geoana, exact cu cateva luni inainte de alegerile generale.

Orice scor peste 30% ar insemna un plus de mobilizare pentru pesedisti cand vor fi organizate parlamentarele, in toamna.

Compusa din doua partide, unul mare - PD, si altul mic - PLD, formatiunea lui Emil Boc, PD-L trebuie sa demonstreze ca poate obtine in realitate procentele cu care este creditat de sondaje. Un scor de aproximativ 40% ar fi o victorie totala, fara drept de apel si ar impaca orgoliile democratilor si liberal-democratilor cu privire la impartirea functiilor. Un scor mai mic de 30% ar genera frustrari serioase in randurile pedelistilor, si chiar si la Palatul Cotroceni.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.